Milijardierius R. Bransonas sekmadienį pakilo į kosmosą ir sėkmingai grįžo į žemę Norintiems keliauti į kosmosą teks susimokėti 250 tūkst. dolerių

Sekmadienį britų milijardierius Richardas Bransonas iš kosmodromo JAV Naujosios Meksikos valstijoje bendrovės „Virgin Galatic“ erdvėlaiviu pakilo į kosmosą.

Milijardierius R. Bransonas sekmadienį pakilo į kosmosą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Milijardierius R. Bransonas sekmadienį pakilo į kosmosą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2021, 6:26 PM, atnaujinta Jul 12, 2021, 12:13 AM

Turtuolis tikisi neseniai susikūrusią kosminio turizmo sritį pakilti nuo žemės.

Erdvėlaivis pakilo iš „Spaceport America“ kosmodromo 14.40 val. Grinvičo laiku (17.40 Lietuvos laiku) ir maždaug valandą kils į 15 km aukštį, kuriame lėktuvo nešėjas atsiskirs ir paleis mažesnį erdvėlaivį.

Kartu su verslininku į misiją skrido du pilotai Dave'as Mackay ir Michaelas Masucci bei trys „Galactic“ darbuotojai – Beth Moses, Colinas Bennettas ir Sirisha Bandla.

R. Bransonas siekė aplenkti savo amerikietį konkurentą Jeffą Bezosą ir tapti pirmuoju žmogumi, kuris pakilo į kosmoso savo paties kompanijos pastatytu erdvėlaiviu.

J. Bezosas anksčiau yra paskelbęs, kad liepos 20 dieną skris į kosmosą savo kompanijos „Blue Origin“ raketa „New Shepard“.

 

R. Bransonas ir J. Bezosas įkūrė konkuruojančias bendroves trumpiems turistiniams suborbitiniams kosminiams skrydžiams.

„Virgin Galactic“ erdvėlaivis nėra klasikinė raketa.

Tai veikiau lėktuvo nešėjo, pasiekiančio didelį aukštį ir paleidžiančio mažesnį erdvėlaivį „VSS Unity“, sistema. Erdvėlaivis įjungia savo variklius ir pasiekia užorbitinį kosmosą, o tada nusklendžia atgal į Žemę.

Po šio skrydžio planuojami dar du bandomieji skrydžiai, o tada, 2022 metais, turi prasidėti reguliarūs komerciniai skrydžiai, nurodo „Virgin Galactic“.

Apie 600 žmonių jau yra užsisakę bilietus tokiai kelionei. Teigiama, kad vieno bilieto kaina siekia 250 tūkst. dolerių.

Sėkmingai grįžo

R.Bransonas sekmadienį sėkmingai grįžo į Žemė po kelionės į kosmosą ervėlaiviu „Virgin Galactic“, kurią jis apibūdino kaip „viso gyvenimo patirtį“ ir tikėdamas, kad ši kelionė taps postūmiu plėtojant pelningą kosminė turizmą.

„Svajojau apie šią akimirką nuo pat mažens, bet, tiesą sakant, neįmanoma paruošti akimirkai, kai išvysti Žemę iš kosmoso“, – šypsodamasis teigė milijardierius per po skrydžio surengtą ceremoniją, kurios metu jis ir jo komandos nariai buvo apdovanoti specialiais ženkleliais.

Kildamas Į kosmosą raketa varomas laivas „Unity“ pasiekė maksimalų Mach 3 greitį.

„Sveikiname visą nuostabią „Virgin Galactic“ komandą, kurios 17 metų sunkus, sunkus darba leido mums žengti taip toli“, – kalbėjo R. Bransonas per tiesioginį kanalą, kai „Unity“ leidosi žemyn, pavadindamas skrydį „viso gyvenimo patirtimi“.

Netolygus vaizdo perdavimas buvo vienintelis skrydžio metu fiksuotas nesklandumas, todėl tikimasi, kad vėliau bus paskelbta daugiau filmuotos medžiagos.

Po kelionės R. Bransonas apkabino anūkus ir kitus artimuosius.

„SpaceX“ vadovas Elonas Muskas, atvykęs stebėti skrydžio, nedelsdamas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė „Sveikinu, gražus skrydis!“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.