Svajonės pildosi: milijardierius R. Bransonas sekmadienį pakils į kosmosą

Jis visuomet apie tai svajojo ir tam, kad įgyvendintų savo svajonę, 2004 metais įkūrė nuosavą bendrovę.

Jei viskas įvyks kaip planuota, R.Bransonas (kairėje) kosmose pabuvos anksčiau už konkurentą, milijardierių J.Bezosą.<br>Wikimedia commons / lrytas.lt mont.
Jei viskas įvyks kaip planuota, R.Bransonas (kairėje) kosmose pabuvos anksčiau už konkurentą, milijardierių J.Bezosą.<br>Wikimedia commons / lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2021, 4:07 PM

Sekmadienį britų milijardierius Richardas Bransonas iš kosmodromo JAV Naujosios Meksikos valstijoje bendrovės „Virgin Galactic“ erdvėlaiviu pakils į kosmosą.

Turtuolis tikisi pakelti nuo žemės neseniai susikūrusią kosminio turizmo sritį. Taip pat jis siekia aplenkti savo amerikietį konkurentą Jeffą Bezosą ir tapti pirmuoju žmogumi, kuris pakilo į kosmosą savo paties bendrovės pastatytu erdvėlaiviu.

Kitas „Amazon“ įkūrėjo konkurentas kosmoso srityje – bendrovės „SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas – tviteryje pranešė būsiąs vietoje ir stebėsiąs R.Bransono pakilimą.

„Susimatysime ten, kad galėčiau palinkėti tau sėkmės“, – parašė jis R.Bransonui.

Keli turistai pirmajame šio amžiaus dešimtmetyje jau lankėsi Tarptautinėje kosminėse stotyje, tačiau ten skrido rusiškais erdvėlaiviais. R.Bransono oficialus tikslas yra įvertinti asmeninę astronauto patirtį siekiant tobulinti kelionę būsimiems klientams.

R.Bransono skrydis turėtų įvykti 14.30 val. Grinvičo laiku (17.30 val. Lietuvos laiku). Dėl oro sąlygų pakilimas atidėtas 90-iai minučių. Pakilimą „Virgin Galactic“ tiesiogiai transliuos savo tinklalapyje.

Jei R.Bransono skrydis bus sėkmingas, jis devyniomis dienomis aplenks savo konkurentą, milijardierių ir „Amazon“ įkūrėją J.Bezosą, paskelbusį, kad jis liepos 20 dieną skris į kosmosą savo bendrovės „Blue Origin“ raketa „New Shepard“.

R.Bransonas ir J.Bezosas įkūrė konkuruojančias bendroves trumpiems turistiniams suborbitiniams kosminiams skrydžiams.

„Virgin Galactic“ erdvėlaivis nėra klasikinė raketa. Tai veikiau lėktuvo nešėjo, pasiekiančio didelį aukštį ir paleidžiančio mažesnį erdvėlaivį „VSS Unity“, sistema. Erdvėlaivis įjungia savo variklius ir pasiekia užorbitinį kosmosą, o tada nusklendžia atgal į Žemę.

Po šio skrydžio planuojami dar du bandomieji skrydžiai, o tada 2022 metais turi prasidėti reguliarūs komerciniai skrydžiai, nurodo „Virgin Galactic“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.