Atnaujino garsiojo asteroido pataikymo į Žemę prognozę: vis dėlto tikimybė padidėjo

NASA neseniai atnaujino prognozes, vertinančias tikimybę, kad asteroidas Bennu – vienas iš dviejų pavojingiausių mūsų planetų sistemos objektų – susidurs su Žeme per artimiausius 300 metų. Nauji skaičiavimai rodo 1 iš 1 750 tikimybę – kiek didesnę, nei manyta iki tol.

 NASA neseniai atnaujino prognozes, vertinančias tikimybę, kad asteroidas Bennu – vienas iš dviejų pavojingiausių mūsų planetų sistemos objektų – susidurs su Žeme per artimiausius 300 metų.<br> 123rf iliustr.
 NASA neseniai atnaujino prognozes, vertinančias tikimybę, kad asteroidas Bennu – vienas iš dviejų pavojingiausių mūsų planetų sistemos objektų – susidurs su Žeme per artimiausius 300 metų.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2021, 2:14 PM, atnaujinta Sep 15, 2021, 2:20 PM

Kosmoso agentūra, sekanti namo dydžio uolieną nuo pat jo atradimo 1999-aisiais, savo prognozes peržiūrėjo remdamasi naujais duomenimis.

Toks menkas tikimybės pokytis, panašu, nelems tokio scenarijaus, kokį matėme 1998-ųjų mokslinės fantastikos katastrofų filme „Armageddon“, kur žemiečiams teko bandyti sprogdinti didžiulį, masinį išmirimą Žemėje galintį sukelti asteroidą.

Bet lapkritį NASA dar planuoja paleisti misiją, kuria tikrins ar erdvėlaivis, atsitrenkęs į didelį asteroidą, galėtų pakeisti jo trajektoriją, jei kada prisireiktų.

Tai kelia klausimą, ar reikėtų nerimauti dėl tokių tikimybių? Dėl to buvo kreiptasi į du Harvardo universiteto profesorius – Lucasą B. Jansoną ir Morgane Austern.

Jie pateikė Bennu susidūrimo su Žeme tikimybės palyginimą kitais pavyzdžiais. Pasak jų, tikimybė, kad Bennu kliudys Žemę, yra tokia pati, kaip ir:

Išmetus ir pagavus monetą, pirmus 11 kartų iškristų herbas. Metus smiginį į lentą užsimerkus, pataikyti į centrą. Laimėti valstijos loteriją du kartus, jei lošime dalyvautų visi tai daryti teisę turintys suaugusieji, o bilietų traukimas vyktų kas sekundę.

Apibendrindamas Jansonas, sako, kad jei vis dėlto jis lažintųsi – statytų už variantą, kad kad viskas bus gerai.

Tačiau mokslininkas priduria, kad jei vis dėlto jis suklystų, „prarasti pinigai jaudintų mažiausiai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.