Vienintelį tokį Saulės užtemimą šiais metais Antarktidoje stebėjo dešimtys milijonų žiūrovų Tačiau didžioji dalis jų buvo visai ne žmonės

Šeštadienį visi, kas tik buvo Antarktidoje, galėjo stebėti vienintelį šiais metais pilnutinį Saulės užtemimą – o viena didžiausių stebėtojų grupių, žiūrėjusių šį nuostabų reginį, buvo pietinio žemyno pingvinai.

 Šeštadienį visi, kas tik buvo Antarktidoje, galėjo stebėti vienintelį šiais metais pilnutinį Saulės užtemimą.<br> Sipa / Scanpix nuotr.
 Šeštadienį visi, kas tik buvo Antarktidoje, galėjo stebėti vienintelį šiais metais pilnutinį Saulės užtemimą.<br> Sipa / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2021, 11:45 AM

Saulės užtemimo metu Mėnulis juda tarp Saulės ir Žemės taip, kad ant Žemės meta šešėlį. NASA duomenimis, užtemimas šįkart įvyko apie 9 val. 44 min. Lietuvos laiku. Pilnutinis užtemimas, kai Žemę uždengė tamsiausioji Mėnulio šešėlio dalis umbra, truko ne ilgiau nei minutę ir 54 sekundes.

Pasak NASA, žmonės (ir gyvūnai), kurie Antarktidoje stebėjo Saulės užtemimą tuo metu, kai Mėnulio šešėlis krito ant Žemės, buvo pačiame to šešėlio centre. Kai šešėlis slinko per mūsų planetą, liudininkams dangus stipriai aptemo.

Jei jums būtų pasisekę atsidurti pilnutinio Saulės užtemimo kelyje, būtumėte pamatę išorinę Saulės atmosferą, vadinamą vainiku (įprastomis dienomis šią išorinę atmosferą nustelbia pati Saulė, sako NASA).

Šiuo metu Antarktidoje tęsiasi vasara (kuri trunka maždaug nuo spalio iki vasario), ir Saulė beveik visada šviečia danguje.

Remiantis Pasaulio gyventojų apžvalgos duomenimis, šiuo metu žemyne ir jo apylinkėse gali būti maždaug 4 400-5 500 žmonių – tai mokslininkai ir mokslo stočių darbuotojai.

Ir toks skaičius gali atrodyti kaip pakankamai didelis – tačiau žmonių čia gerokai mažiau nei neskraidančių paukščių, gyvenančių „pasaulio apačioje“. Didžiosios Britanijos Antarkties tyrimų tarnybos duomenimis, Antarktidoje gyvena apie 20 mln. perinčių pingvinų porų.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.