Į TKS išskrido trys rusų kosmonautai

Į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) penktadienį išskrido trys rusų kosmonautai, dėl Maskvos karinės intervencijos Ukrainoje Kremliaus santykiams su Vakarais pasiekus žemiausią tašką nuo sovietmečio laikų.

Į TKS išskrido trys rusų kosmonautai.<br>NASA nuotr.
Į TKS išskrido trys rusų kosmonautai.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 6:22 PM, atnaujinta Mar 18, 2022, 7:02 PM

Rusijos kosmoso veteranas Olegas Artemjevas ir naujokai Denisas Matvejevas bei Sergejus Korsakovas į TKS išskrido 15 val. 55 min. Grinvičo (17 val. 55 min. Lietuvos) laiku, parodė NASA tiesioginė transliacija. Jie pradėjo trijų valandų kelionę į orbitinę laboratoriją, kur juos pasitiks dviejų rusų, keturių amerikiečių ir vieno vokiečio įgula.

Nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir išprovokavo pirmąją Vakarų sankcijų bangą, kosmosas tapo retu Maskvos ir JAV bei Europos bendradarbiavimo pavyzdžiu.

Tačiau įtampa net ir šioje srityje išaugo, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui 2018 metais paskyrus nacionalistą sąjungininką Dmitrijų Rogoziną – entuziastingą dabartinės invazijos šalininką – kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovu.

Praėjusį mėnesį JAV prezidentas Joe Bidenas dėl įsiveržimo į Ukrainą paskelbė sankcijas, nukreiptas prieš Maskvos aviacijos ir kosmoso pramonę. D. Rogozinas dėl to žingsnio pažėrė niūrių perspėjimų.

„Jei užblokuosite bendradarbiavimą su mumis, kas išgelbės TKS nuo nekontroliuojamo išėjimo iš orbitos ir nukritimo JAV ar Europos teritorijoje?“ – praėjusį mėnesį tviteryje parašė „Roskosmos“ vadovas, atkreipdamas dėmesį, kad stotis beveik neskraido virš Rusijos teritorijos.

TKS – JAV, Kanados, Japonijos, Europos kosmoso agentūros (ESA) ir Rusijos bendradarbiavimo rezultatas – yra padalinta į dvi dalis: JAV orbitinį segmentą ir Rusijos orbitinį segmentą.

Maždaug 400 km aukštyje virš jūros lygio skrendanti stotis šiuo metu priklauso nuo rusiškos varomosios sistemos, o amerikietiškas segmentas yra atsakingas už elektros energiją ir gyvybės palaikymo sistemas.

NASA pranešė, kad ji ir „toliau bendradarbiauja su visais tarptautiniais partneriais, įskaitant valstybinę kosmoso korporaciją „Roskosmos“, kad Tarptautinė kosminė stotis būtų saugiai eksploatuojama“.

Naujausiu smūgiu Maskvos ir Vakarų bendradarbiavimui kosmoso srityje tapo ketvirtadienį paskelbtas ESA sprendimas nutraukti dalyvavimą Rusijos ir Europos misijoje, kurios tikslas – išlaipinti marsaeigį Raudonojoje planetoje.

D. Rogozinas šį sprendimą pavadino „karčiu“, bet pažadėjo, kad „Roskosmos“ misiją įvykdys savarankiškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.