Pentagono pareigūnas patvirtino, kad į atmosferą buvo įskriejęs greičiausiai tarpžvaigždinis objektas

JAV pareigūnas teigia, kad prieš aštuonerius metus į Žemės atmosferą patekęs meteoras atkeliavo iš už mūsų Saulės sistemos ribų.

 JAV pareigūnas teigia, kad prieš aštuonerius metus į Žemės atmosferą patekęs meteoras atkeliavo iš už mūsų Saulės sistemos ribų (asociatyvinė iliustr.).<br> 123rf iliustr.
 JAV pareigūnas teigia, kad prieš aštuonerius metus į Žemės atmosferą patekęs meteoras atkeliavo iš už mūsų Saulės sistemos ribų (asociatyvinė iliustr.).<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2022, 10:24 AM, atnaujinta Apr 14, 2022, 11:05 AM

Balandžio 7 d. JAV Kosmoso vadavietės (angl. Space command center) „Twitter“ tinkle paskelbtame laiške teigiama, kad Kosminių operacijų vadavietės vyriausiasis mokslininkas daktaras Joelis Mozeris peržiūrėjo ataskaitą „Tarpžvaigždinės kilmės meteoro atradimas“ apie 2014 m. meteoro atskriejimą iš „nesusietos hiperbolinės orbitos“ – arba paprasčiau tariant, iš tarpžvaigždinės erdvės. Tai reiškia, kad šis akmuo nebuvo vienas iš daugelio objektų, susidariusių mūsų Saulės sistemoje, o atkeliavo iš mums nepažįstamos galaktinės teritorijos.

J.Mozeris peržiūrėjo ataskaitos duomenis ir patvirtino, kad Harvardo universiteto ekspertų Amiro Sirajaus ir Abrahamo Loebo atlikta analizė tiksliai identifikavo šį tarpžvaigždinį nutikimą.

„Dr. J.Mozeris patvirtino, kad greičio įvertinimas, apie kurį buvo informuota NASA, yra pakankamai tikslus, kad nurodytų tarpžvaigždinę trajektoriją“, – rašoma laiške. Mozerio patvirtinimas reiškia, kad šis meteoras galbūt buvo ankstesnis už lig šiol vienintelį žinomą objektą, patekusį į Saulės sistemą iš tarpžvaigždinės erdvės – asteroidą Oumuamua. Pastarasis objektas buvo aptiktas 2017 m. spalį ir skriejo 315 400 kilometrų per valandą greičiu.

Dabar turime patvirtinimą, kad tarpžvaigždinis įvykis nutiko maždaug trejais metais anksčiau nei Oumuamua. Naudodamiesi NASA Netoli Žemės esančių objektų tyrimų centro (CNEOS) duomenimis, A.Sirajas ir A.Loebas nustatė, kad 2014 m. meteoras pasižymėjo „neįprastai“ dideliu heliocentriniu greičiu (t.y. greičiu Saulės atžvilgiu), „o tai reiškia, kad objektas buvo nesusietas“. A.Sirajas ir A.Loebas su „99,999 proc. patikimumu“ pateikė savo teoriją, kad „dydis, trajektorija ir per didelis greitis“ nurodo, jog meteoras negalėjo būti kilęs iš mūsų Saulės sistemos.

NASA atstovas spaudai Joshua Handalas JAV dienraščiui „USA Today“ teigė, kad 2014 m. meteoras nepasiekė žemės paviršiaus – tai buvo bolidas: labai ryškus meteoras, kuris susidūręs su Žemės atmosfera sprogo.

Nors JAV Kosmoso vadavietės analizė patvirtino, kad A.Sirajo ir A. Loebo greičio įvertinimas, atrodo, tiksliai apibūdino tarpžvaigždinį aktyvumą, ataskaita apima itin mažą duomenų imtį, teigiama balandžio 7 d. NASA Planetų gynybos koordinavimo biuro pareiškime.

„Dėl trumpos surinktų duomenų trukmės – mažiau nei penkių sekundžių – sunku galutinai nustatyti, ar objekto kilmė iš tiesų buvo tarpžvaigždinė“, – teigia NASA.

„USA Today“ kreipėsi į JAV kosmoso vadavietę dėl išsamesnių komentarų, bet kol kas jų negavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.