Kinija planuoja baigti statyti savo kosminę stotį

Kinija planuoja pasiųsti naują trijų astronautų įgulą, turinčią užbaigti šalies naujosios kosminės stoties statybą, šeštadienį pranešė Kinijos pilotuojamų kosminių skrydžių agentūra.

Įgula „Shenzhou 14“ praleis šešis mėnesius kosminėje stotyje „Tiangong“.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Įgula „Shenzhou 14“ praleis šešis mėnesius kosminėje stotyje „Tiangong“.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2022, 12:35 PM

Įgula „Shenzhou 14“ praleis šešis mėnesius kosminėje stotyje „Tiangong“ ir atliks pasiruošimus, reikalingus prijungti dviem laboratorijų moduliams prie pagrindinio gyvenamojo modulio „Tianhe“, iškelto į orbitą 2021 metų balandį.

Planuojama, kad jų erdvėlaivis iš Dziučuano kosmodromo Gobio dykumos pakraštyje startuos sekmadienį 10 val. 44 min. vietos (5 val. 44 min. Lietuvos) laiku, nurodė agentūra. Kaip įprasta, erdvėlaivį iškels raketa „Long March 2F“.

Įgulos vadas Chen Dongas ir astronautai Liu Yang bei Cai Xuzhe prijungs prie „Tianhė“ modulius „Wentian“ ir „Mengtian“, kuriuos planuojama paleisti liepą ir spalį. Prie stoties šiuo metu dar yra prijungta krovininė kapsulė „Tianzhou 3“.

Prijungus naujus modelius bus užtikrintas „didesnis stabilumas, pajėgesnės funkcijos ir labiau išbaigta įranga“, sakė 43 metų Chen Dongas, 2016 metais dalyvavęs misijoje „Shenzhou 11“.

43 metų Liu Yang taip pat yra kosmoso veteranė. 2012 metais ji tapo pirmąja į kosmosą nuskridusia Kinijos moterimi – tąsyk ji dalyvavo misijoje „Shenzhou 9“. Tuo metu 46 metų Cai Xuzhe į kosmosą skris pirmąkart.

Kinija žmones į kosmosą pirmąkart pasiuntė 2003 metais ir tapo trečia savarankiškai tai padariusia valstybe po Sovietų Sąjungos ir JAV.

Pekinas yra nuskraidęs zondų ir mėnuleigių į Mėnulį, o praeitais metais nutupdė ant Marso paviršiaus pirmąjį savo marsaeigį. Kinijai taip pat pavyko parsigabenti Mėnulio grunto pavyzdžių, be to, pareigūnai svarsto galimybes pasiųsti į mūsų planetos gamtinį palydovą pilotuojamą misiją.

Kinijos kosmoso programai vadovauja valdančiosios Komunistų partijos sukarintas sparnas – Liaudies išvadavimo armija. Dėl šios priežasties JAV neleido Kinijos priimti į Tarptautinės kosminės stoties (TKS) programą.

Likus 3–5 dienoms iki misijos „Shenzhou 14“ pabaigos prie Chen Dongo, Liu Yang ir Cai Xuzhe prisidės kitos ekspedicijos nariai. Tuomet stotyje pirmąkart vienu metu bus šeši žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.