O ką, jei branduolinį reaktorių iškėlus į orbitą? Vienas startuolis nusprendė tai išbandyti

Maitindami kosminius laivus branduolinių reaktorių pagaminta energija, žmonės galėtų gerokai išplėsti savo buvimo už Žemės ribų galimybes, tačiau ši svajonė dešimtmečius buvo stabdoma – iš dalies dėl branduolinės energijos naudojimo kosmose taisyklių. Nors daugelis orbitinių aparatų, giliojo kosmoso zondų ir marsaeigių naudoja radioizotopines baterijas, maitinamas plutoniu, Jungtinės Valstijos 1965 m. į kosmosą paleido tik vieną branduolių dalijimosi reaktorių, pavadintą „SNAP-10“.

 Startuolis „Atomos Space“ planuoja orbitoje atlikti kritinį mažos galios (100 W) branduolių dalijimosi reaktoriaus testą.<br>„Atomos Space“ iliustr.
 Startuolis „Atomos Space“ planuoja orbitoje atlikti kritinį mažos galios (100 W) branduolių dalijimosi reaktoriaus testą.<br>„Atomos Space“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-02 12:52

Startuolis „Atomos Space“ dabar siekia pakeisti šį dešimtmečius trukusį atsilikimą ir planuoja orbitoje atlikti kritinį mažos galios (100 W) branduolių dalijimosi reaktoriaus testą. Planuojamas kosminis laivas, pavadintas „Neutrino Space Nuclear Pathfinder“, turėtų vadovautis nauja JAV vyriausybės sistema, kurioje išaiškinta daug dviprasmiškų su kosmine branduoline energija susijusių taisyklių.

2017 m. įkurta Denveryje (JAV) įsikūrusi bendrovė „Atomos Space“ šiuo metu investuoja į reaktorių, kuris yra didesnės bendrovės vizijos kurti „kosminio vilkiko“ paslaugas, dalimi. Tokios paslaugos palydovus po paleidimo nukreiptų į tikslines jų orbitas.

Nors tai nėra vienintelė organizacija, kurianti kosminius branduolinius reaktorius – tarp kitų yra tokios bendrovės kaip „SpaceNukes“ ir „X-energy“, o taip pat vyriausybinės agentūros, tokios kaip NASA ir DARPA – pasak „Atomos Space“ generalinės direktorės Vanessos Clark, bendrovė išsiskiria tuo, kad daugiausia dėmesio skiria biurokratiniam darbui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.