Kinijos kosminė raketa nešėja nekontroliuojamai nukrito į Žemę

Kinijos kosminė raketa nešėja šeštadienį nekontroliuojamai nukrito į Žemę, dėl to JAV pareigūnai papriekaištavo Pekinui, kad šis nepasidalijo informacija apie potencialiai pavojingo objekto nusileidimą.

Kinijos kosminė raketa nešėja šeštadienį nekontroliuojamai nukrito į Žemę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kinijos kosminė raketa nešėja šeštadienį nekontroliuojamai nukrito į Žemę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2022, 9:29 AM

JAV kosmoso vadavietė „gali patvirtinti, kad Kinijos Liaudies Respublikos (KLR) raketa „Long March 5B“ (CZ-5B) nukrito į Žemę virš Indijos vandenyno liepos 30 d., maždaug 10.45 val. MDT (16.45 Grinvičo laiku), – tviteryje pranešė JAV karinis padalinys.

Vėliau savo oficialiame „WeChat“ profilyje paskelbtame pareiškime Kinijos kosmoso agentūra nurodė kritimo vietos koordinates Sulu jūroje, maždaug už 57 km nuo Filipinams priklausančios Palavano salos rytinės pakrantės.

Malaizijos kosmoso agentūra pranešė, kad aptiko raketos nuolaužas, kurios ne iki galo sudegė atmosferoje prieš nukrisdamos į Sulu jūrą, į šiaurės rytus nuo Borneo salos.

NASA administratorius Billas Nelsonas tviteryje kritikavo Pekiną, sakydamas, kad nesidalijimas informacija apie raketos nusileidimą yra neatsakingas ir rizikingas.

„Visos kosmoso erdve besinaudojančios šalys turėtų laikytis nustatytos geriausios praktikos ir iš anksto dalytis tokio pobūdžio informacija, – rašė B. Nelsonas, – kad būtų galima patikimai prognozuoti galimą nuolaužų nukritimo riziką, ypač sunkiųjų raketų, tokių kaip „Long March 5B“, kurios kelia didelę žmonių gyvybių ir turto praradimo riziką“.

Praėjusią savaitę Kinija panaudojo raketą, kad į kosmosą iškeltų naują Kinijos statomos kosminės stoties „Tiangong“ modulį.

Į atmosferą patekę objektai sukuria milžinišką karštį ir trintį, dėl kurių jie sudega ir suyra. Tačiau didesni, tokie kaip „Long March-5B“, gali būti visiškai nesunaikinti.

2020 m. kitos Kinijos raketos nuolaužos nukrito ant kaimų Dramblio Kaulo Krante, padarydamos žalą infrastruktūrai, bet nesukeldamos sužalojimų ar aukų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.