Ruošiamasi istoriniam nusileidimui Mėnulyje: pradėta rinkti vieta, į kurią keliaus astronautai

NASA parengė galimų kito nusileidimo Mėnulyje vietų sąrašą, kuris, kaip tikimasi, bus sudarytas per „Artemis III“ misiją, kurią planuojama pradėti maždaug po trejų metų. Visos 13 vietų yra ne toliau kaip šešis laipsnius platumos nutolusios nuo Mėnulio pietinio ašigalio – žmonių netyrinėto regiono. Šioje vietovėje gausu vandens ledo – itin svarbaus ištekliaus ilgalaikėms gyvenvietėms Mėnulyje kurti.

 Visos nusileidimo vietos laikomos moksliškai reikšmingomis ir visose yra (arba yra netoli) nuolatinio šešėlio regiono.<br> 123rf iliustr.
 Visos nusileidimo vietos laikomos moksliškai reikšmingomis ir visose yra (arba yra netoli) nuolatinio šešėlio regiono.<br> 123rf iliustr.
 Kiekviena vietovė-kandidatė bus aptarta ir įvertinta kartu su mokslo ir inžinerijos bendruomenėmis konferencijose ir seminaruose. <br>  123rf iliustr.
 Kiekviena vietovė-kandidatė bus aptarta ir įvertinta kartu su mokslo ir inžinerijos bendruomenėmis konferencijose ir seminaruose. <br>  123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 24, 2022, 6:51 PM

„Šių regionų pasirinkimas reiškia, kad esame dar vienu dideliu žingsniu arčiau to, kad pirmą kartą nuo „Apollo“ laikų į Mėnulį sugrįžtų žmonės, – pareiškime teigė NASA būstinės Vašingtone „Artemis“ kampanijos vystymo skyriaus administratoriaus pavaduotojas Markas Kirasichas. – Ši misija nebus panaši į nė vieną ankstesnę, nes astronautai įžengs į anksčiau žmonių netyrinėtas tamsias vietoves ir padės pagrindą būsimoms ilgalaikėms viešnagėms“.

Galimos nusileidimo vietos:

Faustini briauna A, viršūnė netoli Shackletono, Jungiamasis keteros kalnagūbris, Jungiamojo keteros kalnagūbrio tęsinys, de Gerlache briauna 1, de Gerlache briauna 2, de Gerlache-Kocher masyvas, Hawortho krateris, Malapert masyvas, Leibnitz Beta plynaukštė, Nobile briauna 1, Nobile briauna 2 ir galiausiai Amundseno briauna.

Visos šios vietos pavadintos poliarinių sričių tyrinėtojų, chemikų, filosofų ir net jėzuitų astronomo vardais.

Visos nusileidimo vietos laikomos moksliškai reikšmingomis ir visose yra (arba yra netoli) nuolatinio šešėlio regionai. Kur geriausia bus nusileisti, priklausys nuo to, kada misija bus pradėta. Kai kurios vietovės būtų tinkamesnės saugiam nusileidimui. Astronautai mėnulio paviršiuje praleis iki 6,5 dienų.

„Keletas siūlomų vietų yra vienose seniausių Mėnulio dalių. Kadangi egzistuoja nuolat šešėlyje esantys regionai, turėsime galimybę tyrinėti dar anksčiau nematytas mėnulio medžiagas ir daugiau apie jį sužinoti“, – sakė NASA Planetų mokslo skyriaus „Artemis“ Mėnulio mokslo vadovė Sarah Noble.

Kiekviena vietovė-kandidatė bus aptarta ir įvertinta kartu su mokslo ir inžinerijos bendruomenėmis konferencijose ir seminaruose. NASA ketina atsižvelgti į nuomones ir atsiliepimus bei galutinai išrinkti nusileidimo vietą. Taip pat bendradarbiaujama ir su „SpaceX“, kurių laivas „Starship“ bus naudojamas nusileidimui.

„Sukurti Saulės sistemos tyrinėjimo planą reiškia išmokti, kaip panaudoti mums prieinamus išteklius, kartu išsaugant jų mokslinį vientisumą, – sakė NASA vyriausiasis tyrinėjimų mokslininkas Jacobas Bleacheris. – Mėnulio vandens ledas vertingas ir moksliniu požiūriu, ir kaip išteklius, nes iš jo galime išgauti deguonį ir vandenilį gyvybės palaikymo sistemoms ir degalams“.

„Artemis“ misija – žmonijos sugrįžimas į mėnulį praėjus daugiau nei keturiems dešimtmečiams po „Apollo 17“. Į Mėnulį pirmą kartą žengs moteris ir pirmasis nebaltaodis žmogus. Pirmasis programos bandymas kosmose bus atliktas kitą savaitę, kai be įgulos bus paleista „Artemis I“.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.