Kinijos astronautai surengė sėkmingą išėjimą į atvirą kosmosą

Du Kinijos kosminėje stotyje „Tiangong“ dirbantys astronautai penktadienį sėkmingai užbaigė šešias valandas trukusį išėjimą į atvirą kosmosą, pranešė nacionalinė pilotuojamų kosminių skrydžių agentūra.

 Du Kinijos kosminėje stotyje „Tiangong“ dirbantys astronautai penktadienį sėkmingai užbaigė šešias valandas trukusį išėjimą į atvirą kosmosą.<br> Transliacijos stopkadras.
 Du Kinijos kosminėje stotyje „Tiangong“ dirbantys astronautai penktadienį sėkmingai užbaigė šešias valandas trukusį išėjimą į atvirą kosmosą.<br> Transliacijos stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2022, 11:13 AM

Astronautai Chen Dongas ir Liu Yang į savo modulį sugrįžo anksti penktadienį, sakoma Kinijos pilotuojamų kosminių skrydžių agentūros (CMSA) pranešime.

Jame pusmetį truksiančios misijos „Shenzhou-14“ pirmasis išėjimas į atvirą kosmosą vadinamas „visiška sėkme“.

Pagal smarkiai reklamuojamą savo kosmoso programą Pekinas taip pat jau yra nusiuntęs zondų ir mėnuleigių į Mėnulį, o praeitais metais nutupdė ant Marso paviršiaus savo pirmąjį marsaeigį. Kinijai taip pat pavyko parsigabenti Mėnulio grunto pavyzdžių, be to, pareigūnai svarsto galimybes pasiųsti į mūsų planetos gamtinį palydovą pilotuojamą misiją.

Valstybinė žiniasklaida parodė, kaip du astronautai atidaro modulio liuką ir naudojasi robotine ranka. Atvaizdų fone matyti besisukanti Žemė.

„Labas visiems. Išėjau iš modulio. Jaučiuosi gerai“, – vaizdo įraše sako buvęs kariuomenės pilotas Chen Dongas.

Astronautai atliko virtinę užduočių, įskaitant modulio išorinių dalių montavimą ir jo funkcionavimo patikrinimą. Modulio viduje likęs astronautas Cai Xuzhe (Cai Siudžė) koordinavo kolegų darbą, pranešė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“.

Trys astronautai, Kinijoje vadinami taikonautais, erdvėlaiviu „Shenzhou-14“ į kosminę stotį išskrido birželio 5 dieną, „užbaigti kosminės stoties surinkimo ir statymo orbitoje“.

„Tiangong“, kurios pavadinimas reiškia „Dangaus rūmai“, galutinai turi būti įrengta iki šių metų pabaigos.

Chen Dongas, Liu Yang ir Cai Xuzhe yra antroji įgula, kosminėje stotyje praleisianti pusę metų. Pirmoji įgula į Žemę sugrįžo balandžio mėnesį, po 183 dienų misijos.

Pagrindinis „Tiangong“ modulis į orbitą buvo iškeltas praėjusių metų pradžioje ir turi tarnauti mažiausiai dešimtmetį.

Užbaigta „Tiangong“ bus panaši į sovietinę kosminę stotį „Mir“, aplink Žemę skriejusią nuo praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio iki 2001-ųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.