Ukrainoje siaučiant karui, amerikiečiai ir rusai skris į TKS

Nepaisant didėjančios įtampos tarp Maskvos ir Vašingtono dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, Jungtinių Valstijų astronautas ir du rusų kosmonautai trečiadienį išskris į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

NASA pilotas Frankas Rubio (pirmas kairėje) ir rusai Sergejus Prokopjevas bei Dmitrijus Petelinas pakils iš Rusijos nuomojamo Baikonuro kosmouosto.<br> AP / Scanpix nuotr.
NASA pilotas Frankas Rubio (pirmas kairėje) ir rusai Sergejus Prokopjevas bei Dmitrijus Petelinas pakils iš Rusijos nuomojamo Baikonuro kosmouosto.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 8:21 AM, atnaujinta Sep 21, 2022, 8:29 AM

Pasak Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“, planuojama, kad NASA pilotas Frankas Rubio ir rusai Sergejus Prokopjevas bei Dmitrijus Petelinas iš Rusijos nuomojamo Baikonuro kosmodromo Kazachstane pakils 16 val. 54 min. Lietuvos laiku.

F. Rubio taps pirmuoju JAV astronautu, keliausiančiu į TKS Rusijos raketa „Sojuz“ nuo vasario 24 dienos, kai prezidentas Vladimiras Putinas pasiuntė karius į provakarietišką Ukrainą.

Reaguodamos į invaziją Vakarų šalių sostinės, įskaitant Vašingtoną, pritaikė Maskvai precedento neturinčias sankcijas, o dvišaliai santykiai pasiekė naujas žemumas.

Vis dėlto kosmoso srityje abiejų šalių bendradarbiavimas išliko.

Tikimasi, kad spalio pradžioje į orbitinę stotį „SpaceX“ erdvėlaiviu „Crew Dragon“ turėtų iškeliauti vienintelė aktyvi Rusijos kosmonautė Ana Kikina.

Ji taps tik penktąja profesionalia kosmonaute iš Rusijos ar Sovietų Sąjungos, pakilusia į kosmosą, ir pirmąja ruse, skridusia JAV milijardieriaus Elono Musko bendrovės „SpaceX“ erdvėlaiviu.

Rengdamiesi abiem skrydžiams Rusijos kosmonautai ir Vakarų astronautai stengiasi išvengti Žemėje įsiplieskusio konflikto, ypač būdami kartu orbitoje.

TKS – JAV, Kanados, Japonijos, Europos kosmoso agentūros (EKA) ir Rusijos bendradarbiavimo rezultatas – yra padalinta į dvi dalis: JAV orbitinį segmentą ir Rusijos orbitinį segmentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.