Netikėtas vaizdas Saulės paviršiuje: užfiksavo 120 000 kilometrų aukščio ugninį viesulą

NASA naujame vaizdo įraše užfiksavo neįtikėtiną akimirką, kai Saulės paviršiuje sukasi milžiniškas „Saulės tornadas“, 14 kartų didesnis už Žemę.

 NASA naujame vaizdo įraše užfiksavo neįtikėtiną akimirką, kai Saulės paviršiuje sukasi milžiniškas „Saulės tornadas“, 14 kartų didesnis už Žemę.<br> Stopkadras.
 NASA naujame vaizdo įraše užfiksavo neįtikėtiną akimirką, kai Saulės paviršiuje sukasi milžiniškas „Saulės tornadas“, 14 kartų didesnis už Žemę.<br> Stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2023, 7:47 PM

Iš plazmos sudarytas viesulas buvo daugiau nei 120 000 kilometrų aukščio ir judėjo iki 500 000 kilometrų per valandą greičiu.

Kosminį šou pastebėjo astrofotografas Apollo Lasky, kuris nepamirštamam vaizdo įrašui sukurti panaudojo NASA Saulės dinamikos observatorijos vaizdus.

Astrografas pasakoja, kad ciklonas tris dienas sukosi ties Saulės šiaurės ašigaliu ir į kosmosą išmetė didžiulį įmagnetintų dujų debesį.

Saulės tornadai kyla dėl spiralės formos magnetinių struktūrų, kylančių iš Saulės ir abiem galais liečiančių Saulės paviršių.

Kai šios struktūros viduje iškyla plazmos stulpas, vadinamas protuberantu, jis nukreipiamas išilgai spiralinio magnetinio lauko, todėl plazma sukasi ir suformuoja verpetą.

Pastaruoju metu Saulė elgiasi neįprastai – vasario mėnesį nuo jos atitrūko šiaurinio ašigalio gabalas.

Vaizdo įraše matyti, kaip milžiniškas plazmos siūlas išsiveržia iš Saulės, atsiskiria, o tada sukasi „didžiuliame poliariniame sūkuryje“.

Astronomai spėja, kad šis protrūkis susijęs su Saulės magnetinio lauko apsivertimu, kuris įvyksta kartą per kiekvieną Saulės ciklą.

NASA Saulės tokius sūkurius apibūdina kaip įkrautų dalelių debesis, sklendžiančius virš Saulės ir pririštus prie jos magnetinėmis jėgomis. Jie atrodo kaip pailgos, nelygios sruogos, besiveržiančios nuo Saulės paviršiaus.

JAV Nacionalinio atmosferos tyrimų centro direktoriaus pavaduotojas Saulės fizikas Scottas McIntoshas portalui Space.com sakė, kad „kartą per kiekvieną Saulės ciklą jie susiformuoja 55 laipsnių platumoje ir pradeda judėti į Saulės ašigalius“.

Pasak mokslininko, tai labai įdomu ir kyla didelis klausimas „kodėl“. Kodėl jis tik vieną kartą juda link ašigalio, o paskui dingsta ir po trejų ar ketverių metų stebuklingai sugrįžta lygiai tame pačiame regione?

Nors astronomai ir anksčiau yra stebėję nuo Saulės atitrūkstančias gijas, tai pirmas kartas, kai viena iš jų regione įsisuko viesulu.

Parengta pagal „The Daily Mail“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.