Internete plinta keista nuotrauka: pasirodo, dėl jos atsiradimo kalta „SpaceX“

Internete plinta įdomi nuotrauka: šiaurės pašvaistės entuziastai, praėjusią savaitę stebėję Aliaskos dangų, sulaukė staigmenos – kelioms minutėms tarp šiaurės pašvaisčių pasirodė šviesiai mėlyna spiralė, primenanti galaktiką.

Šiaurės pašvaistės entuziastai, anksti rytą stebėję Aliaskos dangų, sulaukė staigmenos: kelioms minutėms tarp šiaurės pašvaisčių pasirodė šviesiai mėlyna spiralė, primenanti galaktiką.<br>Talios MacDonald nuotr.
Šiaurės pašvaistės entuziastai, anksti rytą stebėję Aliaskos dangų, sulaukė staigmenos: kelioms minutėms tarp šiaurės pašvaisčių pasirodė šviesiai mėlyna spiralė, primenanti galaktiką.<br>Talios MacDonald nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2023, 4:50 PM

Spiralės atsiradimo priežastis – kuro perteklius, kuris buvo išleistas iš „SpaceX“ raketos, paleistos iš Kalifornijos. Raketa buvo paleista likus maždaug trims valandoms iki spiralės pasirodymo.

Aliaskos Ferbankso universiteto geofizikos instituto docentas tyrėjas, kosmoso fizikas Donas Hamptonas pasakoja, kad kartais tenka išpilti dalį kuro iš raketos.

„Kai tai daroma dideliame aukštyje, kuras virsta ledu, – sako jis. – Ir jei taip atsitinka, kad jis atsiduria Saulės šviesoje, kai esate tamsioje vietoje ant žemės, galite jį pamatyti kaip tam tikrą didelį debesį“.

Spiralės pasirodymas buvo užfiksuotas JAV geofizikos instituto visą dangų aprėpiančia kamera – ir juo buvo pasidalyta internetinėje erdvėje. „Ši spiralė sukėlė nedidelę audrą internete“, – teigia D.Hamptonas.

Šiaurės pašvaistės pasirodymą stebėję fotografai taip pat skelbė savo nuotraukas socialiniuose tinkluose.

Praėjusio penktadienio vakarą iš Vandenbergo kosminių pajėgų bazės Kalifornijoje pakilo „SpaceX“ raketa su maždaug 25 palydovais. Paleidimas buvo matomas virš didelės Aliaskos teritorijos.

Sausio mėnesį kita spiralė buvo pastebėta virš Havajų. Ugnikalnio Mauna Kea viršūnėje esanti kamera užfiksavo nakties danguje besisukančią spiralę. Tyrėjai teigė, kad ji atsirado dėl karinio GPS palydovo, kurį Floridoje išskraidino „SpaceX“ raketa, paleidimo.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.