Rusijos kosminis zondas „Luna-25“ sudužo ant Mėnulio paviršiaus

Rusijos pirmoji per beveik 50 metų misija į Mėnulį greičiausiai baigėsi nesėkme: šalies kosmoso agentūra „Roscosmos“ sekmadienį paskelbė, kad mėnuleigis „Luna-25“ sudužo ant Žemės palydovo paviršiaus. Ryšys su aparatu nutrūko šeštadienį 14 val. 57 min. (Maskvos ir Lietuvos laiku), sakoma „Roscosmos“ pranešime.

„Luna-25“ nusileidimo modulis.<br>Roskosmos nuotr.
„Luna-25“ nusileidimo modulis.<br>Roskosmos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2023, 12:43 PM, atnaujinta Aug 20, 2023, 1:04 PM

Preliminariais duomenimis, zondas esą „susidūrė su Mėnulio paviršiumi“. „Roscosmos“ tvirtino, kad rugpjūčio 19 ir 20 d. buvo imtasi priemonių surasti aparatą ir užmegzti su juo ryšį, tačiau šios pastangos buvo bevaisės.

Šeštadienį rusų kosmoso agentūra kalbėjo apie incidentą, kuris įvyko, kai prieš nusileidimą buvo atliekami tam tikri manevrai. „Roscosmos“ sekmadienį nurodė, kad bus pradėtas tyrimas zondo sudužimo priežasčiai nustatyti. Nepaisant visko, agentūra nekalbėjo apie galimai kilusių techninių problemų pobūdį.

800 kg sveriantis mėnuleigis „Luna-25“ turėjo atlikti minkštą nusileidimą Mėnulio pietiniame ašigalyje. Tai būtų buvęs pirmasis toks nusileidimas istorijoje. Rusija vylėsi, kad zondas galės paimti Mėnulio grunto mėginių.

Mokslininkai mano, kad Žemės palydovo pietiniame ašigalyje gali būti vandens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo