Į Žemę sugrįžo trys Kinijos astronautai

Po penkių mėnesių darbo Kinijos kosminėje stotyje į Žemę sugrįžo trys kinų astronautai. Erdvėlaivio „Shenzhou 16“ grįžimo kapsulė antradienį nusileido netoli Jiuquano kosmodromo Gobio dykumoje. Astronautų sugrįžimą tiesiogiai transliavo valstybinė televizija.

 Po penkių mėnesių darbo Kinijos kosminėje stotyje į Žemę sugrįžo trys kinų astronautai.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Po penkių mėnesių darbo Kinijos kosminėje stotyje į Žemę sugrįžo trys kinų astronautai.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Strimaitytė

Oct 31, 2023, 9:59 AM

Astronautai Zhu Yangzhu, Gui Haichao ir Jing Haipengas į kosmosą pakilo gegužės 30 d. Prieš jiems sugrįžtant į Žemę, praėjusį ketvirtadienį į orbitinę stotį „Tiangong“ („Dangaus rūmai“) erdvėlaiviu „Shenzhou 17“ startavo nauja trijų narių įgula. Tai antras įgulų pasikeitimas nuo tada, kai stotis metų pradžioje buvo pradėta visiškai eksploatuoti.

Naujosios misijos vadas yra 48-erių Tangas Hongbo, kosmoso veteranas, kuris prieš daugiau kaip dvejus metus po trijų mėnesių darbo orbitoje grįžo į Žemę su misija „Shenzhou 12“. Kartu su juo pakilo 33 metų Tang Shengjie ir 35-erių Jiangas Xinlinas – jie kosmose buvos pirmą kartą. Matuojant vidutinį amžių, tai jauniausia įgula, kokią iki šiol Kinija yra nusiuntusi į kosmosą.

Kinija toliau plėtoja savo kosmoso programą. Kaip ir JAV, kinai taip pat nori vėl nusiųsti žmones į Menulį. Pirmoji pilotuojama Liaudies Respublikos misija į Mėnulį numatyta 2030 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.