Pietų Korėja ir „Space X“ ketina paleisti karinį žvalgybinį palydovą

Pietų Korėjos karinės pajėgos planuoja šio mėnesio gale paleisti savo pirmąjį žvalgybinį palydovą, kad galėtų stebėti savo atsiskyrėlę kaimynę – Šiaurės Korėją.

 Pietų Korėjos karinės pajėgos planuoja šio mėnesio gale paleisti savo pirmąjį žvalgybinį palydovą, kad galėtų stebėti savo atsiskyrėlę kaimynę – Šiaurės Korėją (asociatyvinė iliustr.).<br> 123rf iliustr.
 Pietų Korėjos karinės pajėgos planuoja šio mėnesio gale paleisti savo pirmąjį žvalgybinį palydovą, kad galėtų stebėti savo atsiskyrėlę kaimynę – Šiaurės Korėją (asociatyvinė iliustr.).<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūras Barauskas

Nov 6, 2023, 3:36 PM

Planuojama, kad palydovą iš Kalifornijoje (JAV) esančios Vandenbergo karinės bazės į orbitą iškels privačiai astronautikos bendrovei „Space X“ priklausanti raketa „Falcon-9“, pirmadienį pranešė Seulo gynybos ministerijos atstovas. Numatyta paleidimo data yra lapkričio 30 d.

Palydovą ketinama paleisti įgyvendinant projektą, kurio tikslas – sukurti nuosavų žvalgybinių palydovų, skirtų stebėti strateginius objektus Šiaurės Korėjoje ir operatyviau reaguoti į galimas grėsmes, teigiama ministerijos pranešime.

Šiuo metu Pietų Korėja iš esmės naudojasi savo sąjungininkių Jungtinių Amerikos Valstijų karinės kosminės žvalgybos duomenimis.

Per ateinančius dvejus metus Pietų Korėja planuoja į orbitą paleisti dar keturis žvalgybinius palydovus.

Abi šalys vertina Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų ir raketų programą kaip grėsmę.

Šiaurės Korėja taip pat ketina į orbitą paleisti savo pačios karinių palydovų.

Pietų Korėjos kariuomenė mano, kad Pchenjanas šiuo metu rengiasi trečią kartą pamėginti paleisti žvalgybinį palydovą. Pirmieji du šiais metais įvykę bandymai buvo nesėkmingi ir ekspertai mano, kad spalį suplanuotas startas neįvyks dėl techninių priežasčių.

Pietų Korėjai kelia nerimą, kad kito bandymo metu Šiaurės Korėja gali sulaukti pagalbos iš Rusijos, mainais už amuniciją ir ginkluotę.

Praėjusią savaitę Pietų Korėjos žiniasklaida pranešė, kad karinės pajėgos ir žvalgybos agentūros įtaria Rusiją nuo rugpjūčio pradžios gavus iki milijono artilerijos sviedinių ir kitokios karinės įrangos Ukrainos puolimui tęsti.

Taip manyti leidžia informacija, gauta stebint jūrinių konteinerių judėjimą tarp Šiaurės Korėjos Radžino ir Rusijos uostų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.