Žmonių pelenus gabenantis kosminis aparatas sudegs Žemės atmosferoje

Prieštaringai vertinamas Mėnulio modulis „Peregrine“, kurio misija pasiekti Mėnulį po starto praėjusią savaitę žlugo, ketvirtadienį (sausio 18 d.) bus tikslingai nukreiptas į Žemės atmosferą. Pasmerktas kosminis aparatas greičiausiai sudegs viršutiniuose mūsų planetos atmosferos sluoksniuose, taip ir nepasiekęs planetos paviršiaus.

 Kosminis aparatas greičiausiai sudegs viršutiniuose mūsų planetos atmosferos sluoksniuose, taip ir nepasiekęs planetos paviršiaus (asociatyvinė DI sugeneruota iliustr.).<br> Bing / DALL-E-3 iliustr.
 Kosminis aparatas greičiausiai sudegs viršutiniuose mūsų planetos atmosferos sluoksniuose, taip ir nepasiekęs planetos paviršiaus (asociatyvinė DI sugeneruota iliustr.).<br> Bing / DALL-E-3 iliustr.
Pirmoji modulio „Peregrine“ kosmose nuotrauka.<br> „Astrobotic“ nuotr.
Pirmoji modulio „Peregrine“ kosmose nuotrauka.<br> „Astrobotic“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 16, 2024, 3:07 PM, atnaujinta Jan 16, 2024, 3:09 PM

Modulį „Peregrine“ sukūrė privati Pitsburge įsikūrusi kosmoso bendrovė „Astrobotic Technology“, o paleido į kosmosą visiškai nauja „United Launch Alliances“ raketa „Vulcan Centaur“, kuri sausio 8 d. startavo iš Kanaveralo kyšulio kosminių pajėgų stoties.

Į kosmosą pakilęs modulis turėjo judėti sudėtinga orbitine trajektorija, kuri turėjo nuskraidinti įrenginį Mėnulio link, ant kurio jis turėjo nusileisti vasario pabaigoje. Jei viskas būtų pavykę pagal planą, „Peregrine“ būtų tapęs pirmuoju komerciniu moduliu Mėnulyje ir pirmuoju JAV erdvėlaiviu, pasiekusiu Mėnulio paviršių nuo 1972 m. „Apollo 17“ misijos.

JAV čiabuvių navahų tauta prieš paleidimą griežtai pasmerkė šią misiją, nes nusileidimo aparatas gabeno memorialinį krovinį, kuriuose buvo žmonių pelenų ir DNR. Navahų tautos prezidentas Buu Nygrenas atvirame laiške NASA rašė, kad žmonių palaikų nuleidimas Mėnulyje „prilygsta šios šventos erdvės išniekinimui“.

Praėjus maždaug šešioms valandoms po starto „Astrobotic“ paskelbė, kad nuo raketos sėkmingai atsiskyręs nusileidimo modulis susidūrė su keliomis anomalijomis, tarp kurių buvo ir kritinis kuro nuotėkis, dėl kurio modulis iš esmės liko nemanevringu. Ieškodama sprendimų, bendrovė vėliau pripažino, kad nusileidimo modulis niekada nepasieks Mėnulio paviršiaus.

Šeštadienį „Astrobotic“ socialiniame tinkle „X“ (anksčiau „Twitter“) parašė, kad nusileidimo modulis artėja prie Žemės. Vėlesni bandymai atskleidė, kad modulis vis dar gali šiek tiek manevruoti, tačiau pasitarusi su NASA ir JAV vyriausybe, sekmadienį „Astrobotic“ paskelbė, kad leis „Peregrine“ nukristi į viršutinius Žemės atmosferos sluoksnius.

„Astrobotic“ neatskleidė, kada ir kur tiksliai nusileidimo modulis įskries į Žemės atmosferą, tačiau pažymėjo, kad misija bus baigta iki ketvirtadienio.

„Nemanome, kad Peregrine grįžimas į Žemę kelia pavojų saugumui, erdvėlaivis sudegs Žemės atmosferoje“, – pareiškime rašė „Astrobotic“ atstovai. Anksčiau buvo žinoma, kad kitų pasmerktų erdvėlaivių dalys – pavyzdžiui, neveikiančios grįžtamosios kapsulės ir nevaldomai krintantys raketų nešėjai – pasiekia Žemės paviršių ir su juo susiduria.

„Astrobotic“ nusprendė sunaikinti „Peregrine“ modulį, kad nepaliktų labai kenksmingų kosminių šiukšlių erdvėje tarp Žemės ir Mėnulio orbitos.

Nepaisant to, kad „Peregrine“ kelionė į Mėnulį visiškai ir beveik iš karto žlugo, „Astrobotic“ vis tiek laiko misiją sėkminga – iš dalies dėl to, kad nusileidimo aparato įranga vis dar galėjo surinkti tam tikrus duomenis iš Žemės orbitos, bet daugiausia dėl to, kad tai padės bendrovei išvengti panašių klaidų ateityje.

„Ši misija jau dabar mus daug ko išmokė ir suteikė man didelį pasitikėjimą, kad kita mūsų misija į Mėnulį įvykdys minkštą nusileidimą [Mėnulyje]“, – pareiškime sakė „Astrobotic“ generalinis direktorius Johnas Thorntonas.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.