Kosminė kapsulė „Peregrine“ greičiausiai sudegė Žemės atmosferoje

Kapsulei „Peregrine“ nepasiekus tikslo – pirmojo komercinio nusileidimo Mėnulyje, ją valdanti bendrovė „Astrobotic“ pranešė, kad prarado ryšį su ja, kai ji vėl įskrido į Žemės atmosferą.

 JAV bendrovė pranešė, kad penktadienį apie 9.50 val.(Lietuvos laiku) virš pietinio Ramiojo vandenyno „prarado telemetriją“ su erdvėlaiviu. Asociatyvinė DI generuota iliustr.<br> 123rf iliustr.
 JAV bendrovė pranešė, kad penktadienį apie 9.50 val.(Lietuvos laiku) virš pietinio Ramiojo vandenyno „prarado telemetriją“ su erdvėlaiviu. Asociatyvinė DI generuota iliustr.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2024, 12:33 PM

JAV bendrovė platformoje „X“ pranešė, kad penktadienį apie 9.50 val., (ketvirtadienį 20.50 val. Grinvičo laiku) virš pietinio Ramiojo vandenyno „prarado telemetriją“ su erdvėlaiviu.

„Astrobotic“ teigė, kad po 14 minučių jis „baigė kontroliuojamą grįžimą į atmosferą virš atvirų vandenų“.

Nepriklausomų patvirtinimų apie tai kol kas negauta. Penktadienį numatyta bendra spaudos konferencija su JAV kosmoso agentūra NASA.

Privati misija prasidėjo prieš savaitę iš Kanaveralo kyšulio kosmoso centro JAV Floridos valstijoje. Tačiau netrukus po starto kilo problemų, įskaitant variklio sistemos gedimą, dėl kurio įvyko degalų nuotėkis. Inžinieriams pavyko kuriam laikui stabilizuoti kapsulę, tačiau tikslo nusileisti Mėnulyje teko atsisakyti.

Kapsulė vasario mėnesį turėjo nusileisti vietovėje, vadinamoje Sinus Viscositatis (Klampumo įlanka), ir užbaigti pirmąjį nepilotuojamą JAV nusileidimą Mėnulyje nuo „Apollo“ misijos laikų prieš daugiau nei 50 metų.

Misijos metu „Peregrine“ nukeliavo didesnį atstumą, nei Mėnulis yra nutolęs nuo Žemės. Tačiau pasitarusi su NASA, „Astrobotic“ teigė priėmusi „sunkų sprendimą“ atsisakyti nusileidimo Mėnulyje, sakoma pranešime.

„Atsakingai nutraukdami „Peregrine“ misiją, mes prisidedame prie to, kad išsaugotume cislunarinės erdvės ateitį visiems“, – sakoma „Astrobotic“ pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.