Šokiruoja: fotografas fiksavo pasiruošimo egzekucijai emocijas

A.Khamooshi dalyvauja tradiciniame spaudos fotografijos festivalyje „Vilniaus fotografijos ratas“, kuris į šalies sostinę vėl sukvietė įdomiausius spaudos fotografus iš viso pasaulio.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Oct 25, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 6:07 PM

A.Khamooshi dalyvauja tradiciniame spaudos fotografijos festivalyje „Vilniaus fotografijos ratas“, kuris į šalies sostinę vėl sukvietė įdomiausius spaudos fotografus iš viso pasaulio.

Užfiksavo keršto istoriją

Fotoreportažą „Pasakojimas apie paskutinę akimirką suteiktą malonę“ – tai istorija apie mirti nuteisto jaunuolio gelbėjimo kampaniją, prie kurios prisidėjo įvairių sričių Irano menininkai.

Pasak fotografo, per vienas muštynes žuvo 17-metis vaikinas, o jo nužudymu buvo apkaltintas aukos bendraamžis Balalas.

Žuvusiojo tėvai, anksčiau jau praradę savo jaunėlį sūnų motociklo avarijoje, pagal Irano keršto įstatymą („akis už akį“) turėjo teisę siekti keršto.

Tėvas pareikalavo 115 tūkstančių JAV dolerių mainais į nusikaltėlio gyvybę. Tačiau likus dienai iki egzekucijos pinigai dar nebuvo surinkti. 

Tai paskatino fotografą susiruošti gelbėti Balalo, o kartu užfiksuoti jo dramą.

Tarp gyvenimo ir mirties

„Balalo motina, tiesdama rankas į dangų, apalpo gatvėje. Jo seserys verkė prašydamos pasigailėjimo. 

Balalas buvo išvestas iš kalėjimo užrištomis akimis ir su antrankiais.

Fotografavau šį momentą vildamasis tapti suteikiamos malonės liudininku. Tačiau aukos motina prisiekė neatleisti Balalui. Ant kaklo jam buvo užnerta kilpa.

Paskutinėmis gyvenimo akimirkomis Balalas meldė žuvusiojo tėvų atleidimo. 

Likus minutei iki nuosprendžio įvykdymo aukos motina užlipo ant kėdės, trenkė Balalui antausį ir jam atleido“, – perpasakojo fotografas užfiksuotą istoriją. 

Atvyko ir iš tolimų kraštų

Jau įprasta, kad rudenį fotoparodas galima pamatyti ne tik galerijose, bet ir parduotuvių, bankų, kitų įstaigų vitrinose.

Keletą savaičių miesto gyventojai ir svečiai turės progą tiesiog vaikštinėdami gatvėmis pamatyti „Vilniaus fotografijos rato“ konkurse dalyvavusių autorių darbus Vilniaus senamiesčio namų languose.

Parodas galima rasti Vokiečių gatvėje esančių Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto bei parduotuvės „Companys“ vitrinose, Vilniaus gatvėje esančių DNB banko bei Europos Komisijos atstovybės languose.

Nemažai fotografų kūrinių prisiglaudė ir Gedimino prospekte esančiame Centriniame pašte, kiti – Teatro, kino ir muzikos muziejuje bei kitose vietose.

Tarptautinio festivalio „Vilniaus fotografijos ratas“ organizatoriaus Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidento Jono Staselio idėja – parodyti praeiviams, kad fotografijos pasakojimai gali gyventi ir vieni, be juos palydinčių išsamių tekstų.

Konkursinei festivalio programai „Gyvenimo ratas“ šiemet darbus pateikė 110 spaudos fotografų iš Europos, Azijos, Artimųjų Rytų.

Tarp įdomiausių kūrinių, virtusių parodomis, – ukrainiečio Maksimo Dondiuko fotografijų serija „Euromaidanas: konfrontacijos kultūra“ ir Angelos Tzortzini iš Graikijos fototyrimas „Graikija – krizės metai“.

Apdovanojimai ir paskaitos

Įdomi festivalio dalis – jaunųjų fotografų konkurso finalininkų parodos. Šiemet šiam konkursui buvo pateikta net 60 fotopasakojimų.

Penkis geriausius atrinko Danijos žurnalistikos ir medijos mokyklos Fotožurnalistikos skyriaus vadovas S.Pagteris. Jo manymu, geri yra tie darbai, kurie sužadina žiūrovų jausmus.

Šį šeštadienį festivalio rengėjai kviečia į viešbutyje „Best Western Vilnius“ organizuojamas paskaitas, kuriose savo patirtimi dalysis į Vilnių atvykę festivalio finalininkai ir kviestiniai lektoriai.

Renginį vainikuos „Vilniaus fotografijos rato“ geriausių nuotraukų autorių apdovanojimai ir fotografijos filmų vakaras, vyksiantis taip pat šeštadienį Vilniaus universiteto Teatro salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.