Menininkas A.Bareikis: „Estetika gali nulemti moralę“

Vilniaus galerijoje „Vartai“ po savaitės įsikurs Niujorke gyvenančio lietuvių menininko Aido Bareikio personalinė paroda „Aido kondicionierius“.

A.Bareikis viešėjo Lietuvoje pavasarį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Bareikis viešėjo Lietuvoje pavasarį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 3, 2014, 3:45 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 10:13 AM

Didžiausią galerijos salę užims tokio pat pavadinimo menininko instaliacija. Anot jo, „Aido kondicionierius“ nurodo pasikartojimo, nuolatinio permąstymo procesus, per kuriuos mintis ar objektas yra išgryninimi, nuskaidrinimi, išvalomi tarsi oras.

Šiuo kūriniu A.Bareikis tęsia instaliacijų, sukurtų iš įvairių kasdienių daiktų, atliekų, objektų, seriją. Ekspozicija taip pat pristatys specialiai parodai sukurtus skulptūrinius objektus „Saulė man už peties, kai įžengiu į mišką“ iš serijos „Beverčiai objektai“.

Menininkas objektus kuria siekdamas įdėti kuo mažiau fizinių pastangų. Jo rasti daiktai dėliojami, jungiami, kol įgyja naują pavidalą kaip visuma, bet kartu išlaiko savo pirminę formą.

Pasak A.Bareikio, kiekvienas daiktas potencialiai yra šiukšlė, tačiau, kaip greitai daiktas virs šiukšle, priklauso ne nuo materialių dalykų. Daiktams suteikta meninė, kultūrinė ar simbolinė vertė prailgina materialių objektų gyvenimą.

Pabrėždamas vartotojiškos visuomenės ydas, vertybių nykimą, besąlygišką paklusimą visa apimantiems kapitalizmo dėsniams, A. Bareikis savo kūryba ieško gilesnių prasmių bei žmonijos pažangos tikslo, slypinčio ne materialiame, bet metafiziniame pasaulyje.

Pasak menininko, šiandieniame pasaulyje estetika iš esmės gali diktuoti moralę, filosofiją ar net tikėjimą, menas gali būti pranašingas.

Vienas aktyviausių svetur kuriančių lietuvių menininkų A. Bareikis 1992 m. Vilniaus dailės akademijoje baigė tapybą. Po metų laimėjęs Fulbraito stipendiją, jis išvyko mokytis ir gyventi į JAV. 1997 m. baigė Huntero koledžą Niujorke.

Menininkas yra surengęs personalinių parodų įvairiose Niujorko galerijose, Kopenhagoje, Berlyno šiuolaikinio meno centre, Vienoje, Atėnų bienalėje, Ciuriche, dalyvavo daugelyje grupinių parodų šiuolaikinio meno centruose, muziejuose ir galerijose.

A.Bareikio personalinė paroda „Aido kondicionierius“ sostinės galerijoje "Vartai" atsidarys lapkričio 11 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.