Vilniaus terliotojai savo juodą darbą atliko per kelias dienas

Saulėtekio alėja, Jono Meko skersvėjis, kiek anksčiau – kino teatras „Lietuva“. Tai tik keli adresai, kur apsilankę niokotojai sugadino pastatus puošusius piešinius.

Saulėtekio alėjoje išterliotą sieną sostinės menininkai dar mėgins atkurti.<br>V.Balkūno nuotr.
Saulėtekio alėjoje išterliotą sieną sostinės menininkai dar mėgins atkurti.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Nov 30, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 7:43 AM

Saulėtekio alėjoje jau nebepasigrožėsi nuotaikingu piešiniu ant Vilniaus universiteto Sveikatos ir sporto centro. Jį apdergė Sata slapyvardžiu pasivadinęs niokotojas.

Vėliau juodą darbą pratęsė kitas sienų terliotojas, ir dabar nuo rudens nykią sieną puošęs kūrinys atrodo liūdnai.

Rugsėjo pradžioje vykusio festivalio „Vilnius Street Art“ metu Sveikatos ir sporto centrą papuošė menininkų duetas Jurgis Tarabilda ir Gabija Žilionytė. Jie siekė sukurti harmonijos įspūdį.

Menininkų nuomone, Sveikatos ir sporto centras yra tarsi harmonijos oazė protui ir kūnui. Čia studentai ateina stiprinti savo kūno, leisdami protui atsikvėpti. Todėl visose pastato sienų plokštumose išsklidę 3D formatu išpiešti burbulai kūrė lengvumo ir atsipalaidavimo atmosferą.

Festivalio „Vilnius Street Art“ direktorė Ūla Ambrasaitė nemato prasmės kreiptis į policiją dėl suniokoto kūrinio: „Tai beprasmis veiksmas. Labai mažai tikimybės, kad pareigūnai suras niokotojus.“

Ū.Ambrasaitė su Sveikatos ir sporto centro vadovybe ir menininkais tarėsi, kaip atkurti kūrinį. J.Tarabilda ir G.Žilionytė pažadėjo, kad kai tik ras laiko, sugalvos, kaip terliotojų paliktus grafičius įkomponuoti į kūrinį.

„Norėtume, kad tai nebūtų banalus grafičių nuvalymas. Kartu sieksime, kad liktų tai, kas primintų terliotojų darbelius“, – aiškino Ū.Ambrasaitė.

Neilgai vilniečiai galėjo džiaugtis ir nestandartinių iliustracijų kūrėjo, tapytojo iš Berlyno Johanneso Mundingerio kūriniu J.Meko skersvėjyje. Jo darbas nesuniokotas išbuvo vos kelias dienas.

Likimo ironija – J.Mundingeris specialiai atvyko į Vilnių papuošti viešosios erdvės, pateikti savo kūrybos kaip grafičio meno pakaitalo. Jo kūrinys tapo grafičių terliotojų taikiniu. J.Mundingeris savaitę tapė sieną, o niokotojai ją apdergė per vieną naktį.

Praėjusiais metais kino teatrą „Lietuva“ papuošęs menininko Ernesto Zacharevičiaus piešinys nesuniokotas išbuvo taip pat vos keletą savaičių.

Ant kūrinio, kuris vaizduoja rankas, laikančias lynus, atsirado terliotojų išpurkšti užrašai.

E.Zacharevičiaus meno kūrinys buvo sukurtas festivaliui „Vilnius Street Art“, kuris praėjusiais metais sostinėje įvyko pirmą kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.