Laisvą Lietuvą ir jos „peliečius“ sveikina G.Depardieu iš Krymo

„Tie, kurie nesupranta „Dviračio šou“ peliukų humoro, – dar neišsilaisvinę“, – kalbėjo dailininkas Romualdas Balinskas, nutapęs milžinišką Sūrskio ir Mauzerio portretą.

A.Kirvelytė nutapė šiltoje jūroje besipliuškenančius prancūzų aktorių G.Depardieu ir Rusijos prezidentą V.Putiną.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Kirvelytė nutapė šiltoje jūroje besipliuškenančius prancūzų aktorių G.Depardieu ir Rusijos prezidentą V.Putiną.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė („Lietuvos rytas“)

Mar 4, 2015, 12:05 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 4:44 PM

Neįprastą tapybos akciją „Laisvė – tai mes“, skirtą Lietuvos valstybingumo ir nepriklausomybės atkūrimo šventėms paminėti, sumanė Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) pirmininkė Edita Utarienė.

Prieš savaitę septyniolika menininkų, susirinkę Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje, pradėjo kurti didžiulio formato drobes Lietuvos laisvės tema.

Akcijos kuratorius – tapytojas Raimondas Savickas, tarp dalyvių – žinomi įvairių kartų menininkai: Ričardas Bartkevičius, Aleksandras Vozbinas, Ramūnas Čeponis, Aistė Kirvelytė, Tadas Gindrėnas.

Vasario 28-ąją akcijoje dalyvaujantys menininkai į bastėją pakvietė savo kolegas, signatarus, vilniečius bei miesto svečius. Taip prasidėjo dar viena tapybos akcijos dalis, kurios metu ant paruoštų stendų tapyti galėjo visi norintys.

Tarp jų buvo ir politikų. Vėliau politikų pradėtus kūrinius papildė į akciją susirinkę žmonės. Pavyzdžiui, šalia kruvinų datų atsirado vaiko ranka pieštas mažytis automobilis.

„Į šį renginį buvau pakviesta kaip tik tuo metu, kai baigėsi garsusis Minsko posėdis. Buvo apėmusi stipri nerimo būsena. Ir iki šiol nėra ramu. Prieš porą metų man net nebūtų kilusi mintis dalyvauti panašioje akcijoje“, – prisipažino tapytoja Aistė Kirvelytė.

Nors darbo ji dar nebaigė, bet drobėje jau matyti turistinis atvirlaiškis, o gal televizoriaus ekranas, kurio viršuje puikuojasi užrašas: „Sveikinimai tiesiogiai iš Krymo“. Po juo – jūroje besipliuškenantys prancūzų aktorius Gerard’as Depardieu ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Jei kalbėtume apie įvaizdžius, tai V.Putinas simbolizuoja realią grėsmę. Tačiau, jei prancūzų kultūros veikėjas tampa tokios šalies kaip Rusija piliečiu vien todėl, kad jam reikėjo šiek tiek daugiau mokesčių sumokėti, tai mes galime spręsti, kokia iš tiesų yra vakarietiškos kultūros atstovo laikysena.

Todėl ir pasirinkau tokį reklaminės televizijos laidos formatą, kur iš ekrano šie du Rytų ir Vakarų veikėjai sveikina Lietuvą su Nepriklausomybės diena. Tiesiogiai iš Krymo“, – nelinksmai ironizavo menininkė. Ir pridūrė, kad informacinio, žiniasklaidos karo tema, kai žmonės gauna skirtingą informaciją ir nežino, kuo tikėti, jai irgi buvo labai svarbi.

Kitas publikos dėmesį traukęs kūrinys buvo R.Balinsko paveikslas, kuriame įamžinti šmaikštieji „Dviračio šou“ peliukai – Sūrskis ir Mauzeris. Užrašas darbo apačioje skelbia, jog jie yra „Laisvos Lietuvos peliečiai“.

„Manau, kad galimybė kalbėti taip atvirai, kaip tai daro peliukai, – ir yra laisvė. Mes su žmona jau seniai norime pastatyti jiems paminklą, nes jie nuveikė didžiulį darbą. Ko vertas vien žmonių smegenų išlaisvinimas nuo visokiausio marazmo“, – sakė R.Balinskas.

Tapytojai bastėjoje dirbs iki kovo 10 d. Parodą, skirtą 25-osioms nepriklausomybės atgavimo metinėms paminėti, bus galima lankyti nuo kovo 11 d. iki balandžio 1 d.

Pasibaigus parodai žmonės vėl bus kviečiami į viešą akciją, kurioje visi paveikslai bus uždažyti arba nuvalyti. Taip norima pabrėžti, kad net bandomi ištrinti ar kitaip sunaikinti įvykiai išlieka istorijoje ir žmonių širdyse.

Tiesa, tokia neįprasta akcijos pabaiga jau įžiebė karštas diskusijas apie meno vertę, istoriją ir vandalizmą. Todėl akcijos kuratorius R.Savickas pasiūlė, jog vilniečiai ir miesto svečiai, apsilankę bastėjoje ir apžiūrėję parodą, galės nulemti kūrinių likimą – į balsadėžę įmesti lapelį su žodžiu „taip“ arba „ne“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.