Skulptoriaus L. Striogos kūryba – elektroniniame kataloge

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje šią savaitę atidaroma Nacionalinės premijos laureato skulptoriaus Leono Striogos paroda „Susitikę laike. Portretai“ ir pristatomas iliustruotas jo kūrybos katalogas internete.

Skulptorius L.Strioga yra sukūręs 1600 vertingų ir originalių meno kūrinių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Skulptorius L.Strioga yra sukūręs 1600 vertingų ir originalių meno kūrinių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-13 10:00, atnaujinta 2018-01-06 23:52

„Visada jaudinausi dėl savo genties, visada norėjau dangų arčiau žemės regėti. Vieni dirba ir su angelais kalbasi, kiti – su velniais. Aš noriu su žmonėmis šnekėtis apie angelus“, – yra sakęs L.Strioga.

Iliustruotas L.Striogos kūrybos katalogas pradėtas kurti 2014 metų rudenį, pasitinkant skulptoriaus 85-ąjį gimtadienį.

Tai bene pirmasis bandymas Lietuvoje išleisti tokio pobūdžio išsamų elektroninį katalogą, laisvai prieinamą visuomenei internete. Kitaip nei tradicinių spausdintų katalogų, kuriuose užfiksuota informacija nebekinta, šio katalogo informacija nėra galutinė, nes jis yra virtualus ir leidžia fiksuoti visus naujus skulptoriaus darbus, publikacijas ir kita.

Žinomas skulptorius L.Strioga yra sukūręs daugiau kaip 1600 vertingų ir originalių meno kūrinių. Per 55-erius kūrybos metus savita technika atlikti darbai išsibarstė po įvairias kolekcijas, muziejus, galerijas, dalis darbų saugomi autoriaus dirbtuvėje. Tačiau iki šiol nebuvo pilno vaizdų katalogo, kuriame būtų galima rasti visus nuo 1951-ųjų iki šių dienų sukurtus darbus.

Rengiant katalogą buvo dokumentuota ir suskaitmeninta gausi L.Striogos darbų kolekcija – vertinga skulptūros istorijos dalis, atskleidžianti XX a. vidurio – XXI a. pradžios Lietuvos dailės kaitą.

Parengtas išsamus iliustruotas kūrinių katalogas, aprašyta ir dokumentuota dailininko kūryba (piešiniai, skulptūros, taikomosios dailės kūriniai), sudarytas išsamus chronologinis 1951–2014 metų darbų sąrašas.

Katalogas iliustruotas skaitmeniniais vaizdais, kurių šaltiniai – senos nuotraukos, reprodukcijos įvairiuose leidiniuose bei skulptūrų, saugomų autoriaus dirbtuvėje, muziejuose, privačiose kolekcijose, fotografijos.

Katalogas įkeltas į internetą ir papildo Kauno apskrities viešosios bibliotekos tęstinį elektroninį leidinį „Kauno menininkai“.

Įgyvendinus projektą atsirado galimybė Lietuvos ir užsienio interneto vartotojams, besidomintiems šiuolaikine profesionaliąja lietuvių skulptūra, susipažinti su visa L.Striogos kūryba internete, naudojantis asmeniniais kompiuteriais ir mobiliaisiais įrenginiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.