Visi parodos autoriai fotografuoja panevėžietiškais aparatais

Pasaulinės „pinhole“ dienos proga sostinės galerijoje „Kalnas“ atidaryta fotografijų paroda „be pavadin[MO]“. Tarp autorių – ne tik fotografai ar menininkai, bet labai skirtingų profesijų kūrėjai. Parodoje galima pamatyti ir „Lietuvos ryto“ fotografo Ramūno Danisevičiaus darbų.

24 parodos autorius vienija tai, kad jų naudojamus fotoaparatus sukonstravo R.Bernadickas.<br>T.Bauro nuotr.
24 parodos autorius vienija tai, kad jų naudojamus fotoaparatus sukonstravo R.Bernadickas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 26, 2015, 5:57 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 8:26 PM

Visus 24 parodos autorius vienija panevėžiečio Raimundo Bernadicko iš senų fotoaparatų ir pačių įvairiausių dėžučių sukonstruotos „pinhole“ kameros „MO“. R.Bernadickas įsijungia į nesibaigiančią diskusiją apie geriausius fotoaparatus ir pasiūlo tobulą lietuvišką, tiksliau – panevėžietišką aparatą.

„Dauguma autorių – ne dažniausiai linksniuojami fotografai ar menininkai. Tai skirtingas profesijas atstovaujantys kūrėjai, o tarp jų, šiek tiek paradoksalu, ir žymiausias Lietuvos spaudos fotografas, ir fotofobijos projekto idėjos autorius.

Autoriai atrinkti iš socialinių tinklų fotografijos bendruomenių, kuratorių taip pat tarsi nėra. Čia nematyti ir Lietuvos „pinhole“ istorijoje dominuojančių vardų. Visa tai galėtų pašiurpinti šiuolaikinio meno procesų ekspertus, tačiau šio įvykio svarba slypi kitur.  

Jungiančioji šio vyksmo grandis – Raimundo Bernadicko iš senų fotoaparatų ir savadarbių dėžučių beveik be išimties lietuviams konstruojamos „pinhole“ kameros „MO“.

Ir „MO“ jos vadinasi dėl gana paprastos priežasties – tai ne nuoroda į vieną pirmųjų apie „camera obscura“ užsiminusių kinų filosofą Mo-Ti, o pirmosios šias kameras kūrusiojo žmonos vardo – Modesta – raidės. Kiekviena kamera unikali, turinti serijinį numerį – kurį nors iš 499 – ir kol kas tokias kameras naudoja apie trisdešimt neformalios bendruomenės narių“, – teigė fotografijos žinovė Eglė Deltuvaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.