Poezijos kalba prabilo metalas, gipsas ir darbų eskizai

LMA Vrublevskių bibliotekoje Vilniuje galima pamatyti garsaus mažosios plastikos meistro Petro Gintalo ir jo bičiulių parodą „Eilėraštis-žmogus-medalis“. Joje pirmą kartą pristatoma, kaip gipsas, metalas ir kitos netradicinės medžiagos jungiasi su poezija.

Poetui V.Mačerniui skirtas medalis.<br>Rengėjų nuotr.
Poetui V.Mačerniui skirtas medalis.<br>Rengėjų nuotr.
Rašytojai I.Simonaitytei skirtas medalis.<br>Rengėjų nuotr.
Rašytojai I.Simonaitytei skirtas medalis.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jul 27, 2015, 11:31 AM, atnaujinta Oct 23, 2017, 7:24 PM

Medalio meną kuriantys dailininkai kasmet iš savo dirbtuvių sugrįžta į kūrybines stovyklas ir parodas. Į LMA Vrublevskių bibliotekoje rengiamą medalių parodą juos subūrė Vilniaus dailės akademijos profesorius, ilgametis medalio kūrėjų stovyklų organizatorius Petras Gintalas.

Savo kūryboje dailininkai įprasmino eilėraščius, poemas, romanus ir kitokio pobūdžio literatūrą. Iš gipso, metalo ir netradicinių medžiagų sukurti darbai pasižymi skirtinga stilistika, meninio vaizdinio ir teksto semantika, taip pat dailininkų sukurtais tekstais. Medaliuose perteikti ne tik rašytojų portretai, bet ir jų kūrybą bei pasirinktus kūrinius atliepiantys simboliai.

Parodą papildo medalių eskizai, kurie paprastai pasilieka dirbtuvėse. Juose įžvelgiami tekstų ir eilėraščių fragmentai padeda atskleisti kūrinio menines idėjas. Todėl nenuostabu, kad medalius kuriančius dailininkus – iš jų nemažai rašo ir eiles – suburia kasmetiniai poezijos skaitymai.

Dauguma parodoje eksponuojamų medalių yra skirta lietuvių rašytojams: Kristijonui Donelaičiui, Maironiui, Vincui Krėvei, Marcelijui Martinaičiui, Jonui Juškaičiui ir kitiems poetams ir prozininkams.

Parodoje, drauge su P. Gintalu, savo medalius pristato Lietuvos dailininkų sąjungos Medalininkų sekcijai vadovaujantis Antanas Olbutas, Saulius Bertulis, Danius Drulys, Petras Repšys, Skaistė Žilienė, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto dėstytojai, jaunosios kartos ugdytojai: menininkai ir dėstytojai Romualdas Inčirauskas, Alvydas Mikuta, Remigija Vaitkutė, Mindaugas Šimkevičius.

Parodoje taip pat dalyvauja metalo meną studijavę dailininkai: Eglė Čėjauskaitė-Gintalė, Jurgita Erminaitė-Šimkuvienė, Gvidas Latakas, Eimantas Ludavičius ir kiti medalius kuriantys menininkai. Jų veiklą galima vadinti medalių kūrėjų sąjūdžiu. Parodą papildo šviesios atminties dailininkų: Vinco Kisarausko, Vytauto Mockaičio, latvių skulptorės Maros Kalninos, kūriniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.