Tapytojus Vilniuje suburs dailės ąžuolo A. Savicko atminimas

Trečius metus iš eilės Vilniuje vyksta dailininko Augustino Savicko atminimui skirti simpoziumai. Jų tradicija gimė 2013 metais ARTVILNIUS’13 meno mugėje, kai Savicko paveikslų galerijos stende veikė ekspozicija „Augustinas Savickas. Retrospektyva“ ir mugės konferencijų salėje vyko mokslinė konferencija, skirta A. Savicko atminimui.

Nepertraukiama A.Savicko kūrybos trajektorija tęsėsi daugiau kaip 50 metų.<br>T.Bauro nuotr.
Nepertraukiama A.Savicko kūrybos trajektorija tęsėsi daugiau kaip 50 metų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 17, 2015, 10:22 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 7:39 AM

2014-ųjų birželį, atidarant A.Savicko jubiliejinę parodą Vilniaus rotušėje „95 paveikslai iš Savicko paveikslų galerijos kolekcijos“, įvyko antrasis simpoziumas.

Per dvejus metus 21 dailininkas iš Lietuvos ir užsienio tapė Vilniuje, o Savicko paveikslų galerijoje buvo pristatomos jų plenero metu sukurtų darbų parodos, išleisti parodų katalogai.

Šiemet simpoziumas startuos rugpjūčio 18 d. 18 val. A.Savicko tapybos parodos atidarymu Savicko paveikslų galerijoje. Atidaryme visuomenei prisistatys 11 dailininkų iš Lietuvos ir užsienio, kurie pagerbdami meistrą tapys Vilniuje, o rugpjūčio 25 d. 18 val. pakvies į plenero metu sukurtų darbų parodos atidarymą.

Neretai, kai menininkas iškeliauja Anapilin, jo kūryba panyra į užmarštį. Tačiau tapybos patriarchas A.Savickas, pasak menotyrininkų, Lietuvos mene stovi tvirtai tarsi šimtametis ąžuolas – giliai įleidęs šaknis ir plačiai išskleidęs šakas. Jo vardas ir kūryba neatsiejami nuo XX a. lietuvių tapybos istorijos, tačiau ir nūdiena – jau XXI amžius – yra jo laikas.

Kuo mums svarbi A.Savicko tapyba, kuo įsimintinas dailininko kūrybinis kelias? Atmintyje daugeliui užsifiksavo tapantis, rašantis menininkas, ritmiškai rengiantis didžiules savo kūrybos personalines parodas, dažnai jubiliejines ekspozicijas, leidžiantis knygas apie kolegų ir savą kūrybą, gyvenimą. Jo imponuojanti, nepertraukiama (be pastebimų neproduktyvių, nedarbingų periodų) kūrybos trajektorija tęsėsi daugiau kaip 50 metų.

A.Savickas atėjo į Lietuvos dailės istoriją įtaigia tapysena, didžiuliais formatais, savitais vaizdiniais. Jam paklusdavo peizažas ir natiurmortas, portretas ir figūrinė kompozicija. Visi žanrai buvo geri, visi gyvenimo periodai savaip kūrybingi.

9 ir 10 dešimtmečių A. Savicko paveikslai paženklinti autentišku išgyvenimu ir lyrine nostalgija, kuri šiek tiek prislopino ankstesnį aštrumą, bet nenumaldė prigimtinio aitraus ilgesio jausmo.

Atviras ankstesnių drobių dramatizmas ilgainiui užleido vietą labiau apibendrintiems vaizdams, gilesnėms emocinėms apraiškoms. Tačiau išliko individualaus kūrybos stiliaus ženklai – tamsus, bet raiškus koloritas, sąlyginė erdvė ir vieniša, simboliniam ženklui prilygstanti bei liaudies skulptūrą primenanti figūra.

Vėlyvajame kūrybos periode akį traukia pavasarinio žydėjimo, gaivališkos žalumos motyvai.

A.Savicko simpoziumo programa:

08.18 d. 18 val. Simpoziumo atidarymas Savicko paveikslų galerijoje. 08.20 d. 10-13 val. Plenero dalyvių tapymas J.Savickio gatvėje. 08.25 d. 18 val. Plenero metu sukurtų darbų parodos atidarymas. 08.25 – 09.17 Plenero metu sukurtų darbų paroda.

Tapybos plenero dalyviai: Ana Chodorkovskaja (Izraelis) Aleksandr Ganelin (Izraelis) Adam Hlobus (Baltarusija) Viktoras Binkis (Lietuva) Aistė Gabrielė Černiūtė (Lietuva) Aldona Dobrovolskienė (Lietuva) Aleksandra Jacovskytė (Lietuva) Jūratė Mykolaitytė (Lietuva) Gintarė Uogintaitė (Lietuva) Ramunė Savickaitė-Meškėlienė (Lietuva) Raimondas Savickas (Lietuva)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.