Kultūros paveldo objektams apsaugoti – naujas fondas

Beveik 40 šalių atstovai šeštadienį patvirtino planus sukurti fondą apsaugoti kultūros paveldo objektams, atsidūrusiems karo zonose, ir saugaus prieglobsčio tinklą meno dirbiniams, kuriems yra iškilusi grėsmė.

Tarptautinis saugaus prieglobsčio tinklas bus panaudotas laikinai saugoti kultūros paveldą, kuriam pavojų kelia konfliktai ar ekstremizmas.<br>„Scanpix“/AFP nuotr.
Tarptautinis saugaus prieglobsčio tinklas bus panaudotas laikinai saugoti kultūros paveldą, kuriam pavojų kelia konfliktai ar ekstremizmas.<br>„Scanpix“/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2016, 11:47 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:51 AM

Po dviejų dienų derybų Abu Dabyje išleistame baigiamajame pranešime nenurodyta, kiek lėšų planuojama skirti šiam fondui, tačiau Prancūzijos prezidentas Francois Hollande`as sakė, kad 100 mln. dolerių (93,7 mln. eurų) tikslas atrodo pasiekiamas.

Susitikimą, kurį rėmė Prancūzija ir Jungtiniai Arabų Emyratai, surengti paskatino sistemingas archeologinių lobių Irake bei Sirijoje naikinimas ir plėšikavimas, vykdomas grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) džihadistų.

Pasaulis su nerimu stebėjo, kaip pernai džihadistai nuosekliai naikino šventyklas ir antkapius Sirijos senoviniame Palmyros mieste.

Vaizdo įrašuose, užfiksuotuose Irake, matoma, kaip IS kovotojai buldozeriais ir sprogmenimis naikina Nimrudą – senovinį asirų imperijos miestą – ir grobia ikiislaminio laikotarpio vertybes, saugotas Mosulo muziejuje.

Tačiau pasiūlymus išvežti senovinius eksponatus saugoti į užsienį kai kurios šalys, ypač Graikija ir Egiptas, vertino atsargiai. XIX amžiuje ir XX šimtmečio pradžioje daug senovės meno dirbinių iš pastarųjų šalių buvo išvežta į Europos ir Šiaurės Amerikos muziejus.

Tarp susitikimo dalyvių taip pat buvo tarptautinių organizacijų bei privačių įstaigų atstovų. Jie įsipareigojo „išsaugoti į pavojų patekusį kultūrinį visų tautų paveldą ir neleisti jo naikinti bei nelegaliai prekiauti“.

Ženevoje įsikursiantis fondas turės saugoti kultūrinį paveldą, jeigu jam iškyla grėsmė dėl konfliktų; finansuoti prevencines bei gelbėjimo operacijas; kovoti su nelegalia meno dirbinių prekyba ir padėti restauruoti apgadintus kultūros objektus.

Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) direktorė Irina Bokova sakė: „Šio fondo sukūrimas atveria naujas galimybes... Matau tai kaip pradžią kažko...globalaus.“

Abu Dabio sosto įpėdinis šeichas Mohammedas bin Zayedas al Nahyanas paragino visas valstybes „bendradarbiauti ir koordinuoti, kad būtų kontroliuojama prekyba kultūros objektais ... ypač kai kuriose arabų šalyse, nukentėjusiose nuo smurto ir terorizmo pavojų“.

Prancūzija pasirengusi prie fondo prisidėti 30 mln. dolerių (28 mln. eurų).

„Mūsų tikslas – surinkti mažiausiai 100 mln. dolerių, ir mes galime tai pasiekti“, – sakė F. Hollande`as.

Dalyviai tikisi, kad tarptautinis saugaus prieglobsčio tinklas bus panaudotas laikinai saugoti kultūros paveldą, kuriam pavojų kelia konfliktai ar ekstremizmas.

Išvežti iš šalies -kraštutinė priemonė

Tačiau įvertinus problemos opumą, senoviniai meno dirbiniai iš šalies galės būti išvežti tik jos vyriausybės prašymu, naujienų agentūrai AFP sakė vienas susitikimo dalyvis.

Meno kūriniai iš pradžių būtų nugabenti į saugią vietą pačioje suinteresuotoje šalyje. Jų saugojimas kaimyninėje valstybėje būtų kitas žingsnis, o išvežti juos kur nors kitur būtų kraštutinė priemonė.

Graikijos premjeras Aleksis Cipras susirinkusiesiems sakė, kad tai turėtų būti „kraštutinis pasirinkimas“. Be to, jis ragino užtikrinti kultūrinės nuosavybės, išvežtos saugoti kitur, „saugaus sugrąžinimo garantijas“.

Graikija jau seniai kovoja, kad Didžioji Britanija grąžintų skulptūras, kadaise puošusias Partenono šventyklą Atėnų Akropolyje. Jas prieš du šimtmečius išgabeno britų diplomatas lordas Jamesas Bruce`as Elginas.

UNESCO remiamos konferencijos dalyviai paragino JT Saugumo Tarybą paremti šią iniciatyvą. UNESCO taip pat prižiūrės apsaugos operacijas.

Susitikimas Abu Dabyje sutapo su Šveicarijos pareigūnų pranešimu, kad jie konfiskavo kultūros reliktų, pavogtų iš senovinio Sirijos Palmyros miesto, Libijos ir Jemeno bei laikytų Ženevos laisvuosiuose uostuose.

Šveicarų atstovai konferencijoje papasakojo apie savo šalies patirtis suteikiant saugų prieglobstį meno darbams per XX amžiaus konfliktus.

Kita konferencija bus rengiama 2017 metais, o per ją bus įvertintas planų įgyvendinimas, taip pat sprendžiama dėl galimybės skirti finansavimą pirmiesiems tarptautinio fondo remiamiems projektams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.