Paroda „Joldijos švyturys“ kviečia į baltų laikus menantį uostą

Kauno Rotušės požemiuose vasario 2 – kovo 1 dienomis bus eksponuojami švytintys menininkės Skirmantės Žemaitytės darbai parodoje „Joldijos švyturys“. Mistiniame mėlyje tarsi švyturiai pasklidę šviečiantys stiklo objektai primins žiūrovams baltiškosios kultūros archetipus.

S.Žemaitytės naujas darbas.
S.Žemaitytės naujas darbas.
S.Žemaitytė. Pokyčių vėjas.
S.Žemaitytė. Pokyčių vėjas.
S.Žemaitytė. Laiškas iš jūros dugno.
S.Žemaitytė. Laiškas iš jūros dugno.
Daugiau nuotraukų (3)

Milda Pliaterytė

Jan 24, 2017, 2:28 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 1:45 PM

Autorė savo kūriniuose savitai interpretuoja baltų simbolius, jungia juos su kitų kultūrų elementais piešdama ateities vizijas ir įtraukdama į egzistencinius apmąstymus.

Paroda unikali ne tik dėl ypatingą nuotaiką sukuriančio šviesos ir tamsos žaismo, praeities ir dabarties, baltiškojo prado ir pasaulietiškumo dialogo, bet ir dėl galimybės žiūrovui pačiam pabūti kūrėjui. Parodos lankytojai galės sukurti savo kompoziciją, ją įamžinti skaitmeniniu būdu ir kam nors dedikuoti su palinkėjimu.

Kiekviena dailininkės stiklo kompozicija turi trumpą aprašymą, suteikiantį naujų impulsų kūrinio išgyvenimui. Tekstai artimi haiku, jų autorė – Aistė Žemaitytė. Štai vienas jų:

„nekintanti sustingus rieškutes pripildanti  pirmoji vandens patirtis“ (Patirtis)   Švyturys – kryptį keliaujantiems rodantis įrenginys. Joldija – baltų kultūros laikus menantis vandenvardis. Kaunas – Joldijos jūros prieigose galėjęs būti uostas. „Joldijos švyturys“ – tai paroda, kviečianti atvykti į praeities uostą, menantį mūsų baltiškas ištakas bei kitų kultūrų įtaką.   Skirmantė Žemaitytė yra Lietuvos dailininkų sąjungos ir vitražistų grupės „Šviesos stygos“ narė, parodose dalyvauja nuo 1997 metų. Dailininkės darbus galima pamatyti privačiuose interjeruose Lietuvoje ir užsienyje, M.Riomerio universitete Vilniuje, Palaimintojo Jurgio Matulaičio muziejuje Marijampolėje, Daujėnų bažnyčioje (Pasvalio raj.), „Harmonypark“ kavinėje (Vazgaikiemis, Prienų raj. ) it kitur.

Tai – trečioji menininkės personalinė paroda. Joje greta stiklo miniatiūrų išvysime ir keletą tapybos darbų, taip pat bus rodomas tarptautiniame konkurse premijuotas kūrinys „Laiškas iš jūros dugno“.

S. Žemaitytės paroda „Joldijos švyturys“ Kauno Rotušės požemiuose atidaroma vasario 2 d. 16.30 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.