Paminklo kalbos kūrėjui istorija apaugo detektyvo detalėmis

Sumanymas statyti Kaune paminklą lietuvių kalbos kūrėjui profesoriui Jonui Jablonskiui virto mįslinga istorija su detektyvo detalėmis. Laiminga pabaiga pagaliau matyti – paminklą ketinama atidengti dar šiais metais.

Prie pagrindinio įėjimo į gimnaziją jau stovi pjedestalas J.Jablonskio biustui.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Prie pagrindinio įėjimo į gimnaziją jau stovi pjedestalas J.Jablonskio biustui.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2017, 9:39 AM, atnaujinta Dec 11, 2017, 3:46 PM

Nors apie paminklą J.Jablonskiui kalbama jau kelerius metus, ši tema kuriam laikui buvo primiršta. Prieš metus ją prisiminė buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, kuris yra J.Jablonskio proanūkis ir tapo vienu projekto iniciatorių.

Politikas pareiškė neva parašęs laišką, kuriame naujajam Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui priminė apie svarbų projektą, tačiau tikino negavęs jokio atsakymo. V.Landsbergis tai įvertino kaip miesto valdžios nenorą statyti paminklą.

Kauno meras negalėjo patikėti išgirsta naujiena, mat jokio V.Landsbergio laiško nėra gavęs. Jis taip pat patikino, kad savivaldybė pritaria sumanymui ir skirs dalį reikalingų lėšų.

Gavo du granito luitus

Rimtą postūmį sumanymui statyti paminklą J.Jablonskiui davė dovana – du kūrinio gamybai reikalingus granito luitus Kauno savivaldybei prieš kelerius metus pasiūlė Ukrainoje įsikūręs Taraso Ševčenkos fondas. Tuometė miesto valdžia sumanė dovaną patikėti „Kauno švaros“ įmonei.

Ukrainiečius nustebino sprendimas akmenis perduoti į šios bendrovės balansą. Tuo metu iniciatyvos ėmėsi V.Landsbergio fondas – jo atstovai ir pasirašė sutartį su Ukrainos fondo vadovais dėl luitų perdavimo. 2014-ųjų gegužę jie buvo atgabenti į muitinės sandėlį Marijampolėje.

Paminklą planuota kurti pagal skulptoriaus Petro Deltuvos dar sovietmečiu pagamintą jo gipsinį modelį.

Net Kauno savivaldybei buvo pranešta, kad paminklas jau sukurtas, tereikia jam parinkti tinkamą vietą.

Skulptorius pasitraukė

Dar 2013-ųjų vasarą Kauno valdžia pasiūlė paminklą statyti greta J.Jablonskio gimnazijos Žaliakalnio rajone.

Buvęs Vytauto Didžiojo universiteto rektorius profesorius Zigmas Lydeka paminklui statyti siūlė ir šios aukštojo mokslo įstaigos prieigas Kauno centre. Projekto iniciatoriams ši vieta taip pat atrodė patrauklesnė.

2016-ųjų vasarą miesto vadovai projekto eigą aptarė su iniciatyvinės grupės atstovais, tačiau tuo metu apie pasitraukimą pranešė skulptorius P.Deltuva. Vyras tikino pajutęs spaudimą taip pasielgti ir nesipriešino.

Naują paminklo projektą parengė skulptorius Mindaugas Šnipas bei architektas Tauras Budzys. Jame numatyta, kad paminklo aukštis bus 270 centimetrų.

Darbai sparčiai pajudėjo

Šiemet J.Jablonskio paminklo projektas buvo pateiktas Kauno savivaldybės inicijuotai programai „Kauno akcentai“ ir pakliuvo į laimėtojų sąrašą. Sprendimą daugiausia lėmė aplinkybė, kad reikėjo labai nedaug lėšų jį užbaigti, – savivaldybė pasirūpino naujomis šaligatvio trinkelėmis, pastatė pjedestalą.

„Projektas artėja link finišo“, – pranešė Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Paminklo įrengimo iniciatyvinės grupės įgaliotinis Rolandas Ramanavičius patvirtino, kad kliūčių atidengti paminklą nebeliko ir tai ketinama padaryti iki šių metų pabaigos.

„Liko išlieti bronzinį biustą, pagal sutartį meistrai šį darbą turi atlikti iki gruodžio 15 dienos“, – kalbėjo R.Ramanavičius. Pasak jo, lėšų pakanka, todėl ir kliūčių atlikti užsakymą neliko.

Paminklo pjedestalui buvo panaudotas vienas iš Ukrainos atgabentas granito luitas. Antrojo riedulio neprireikė – jis galėtų būti panaudotas kitam paminklui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.