„Meno parko“ galerijos 20-mečio pabaigtuvėms – dvi parodos

Savo veiklos 20-metį šiemet mininti galerija „Meno parkas“, metams baigiantis, pakvietė lankytojus į dvi parodas. Antrojo aukšto ekspozicinėje erdvėje pristatyta galerijos menininkės Patricijos Gilytės paroda „STILLELEVEN. Natiurmortas. Vienuolika kadrų“, trečiame – 70-ties metų jubiliejų švenčiančios tapytojos Laimos Drazdauskaitės personalinė paroda „Avarinis išėjimas“. 

 „Meno parkas“ šiemet šventė sukaktį. L.Drazdauskaitės darbas.
 „Meno parkas“ šiemet šventė sukaktį. L.Drazdauskaitės darbas.
P.Gilytės natiurmortas.
P.Gilytės natiurmortas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 27, 2017, 4:05 PM, atnaujinta Dec 28, 2017, 2:00 PM

Ši Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto profesorės L. Drazdauskaitės personalinė paroda veiks iki sausio 5-osios. „Parodos tema ir galerijos patalpa atkreipė mano dėmesį į tą ribą, kur realūs paviršiai tampa tapyba, o nutapyti – beveik „objektais“. Iš šios situacijos man beliko ieškoti „Avarinio išėjimo“ apniūkusiame danguje autobusu važiuojant į Šančius“, – pasakojo autorė. 

Anot galerijos atstovų, „STILLELEVEN. Natiurmortas. Vienuolika kadrų“ yra pirmoji Vokietijoje gyvenančios, kuriančios ir pripažinimo sulaukusios P. Gilytės personalinė paroda Lietuvoje. Su ja grįždama į Kauną, miestą, kuriame pradėjo meno studijas, kūrėja taip pat sugrįžta prie klasikinės meno formos – natiurmorto – tyrimo. Autorės kūrybai būdinga ją dominančias temas nagrinėti pasitelkiant įvairiausias stilistikas, medžiagas, objektus, mechaninius elementus, taip pat – kviestis bendradarbiauti kvalifikuotą komandą – kompozitorius, operatorius, fotografus, bet kokius profesionalus, kurie padėtų drąsiai eksperimentuoti ir pasiekti užsibrėžtą tikslą – unikalų kūrinį. 

Šioje P. Gilytės parodoje natiurmortas svarbus ne kaip tradicinis paveikslas, o kaip erdvės, objektų ir kadrų sąveika. Lietuviškai natiurmortas verčiamas kaip negyvoji gamta, iš prancūziško nature morte. Angliškas still life pavadinimas nurodo besielę, sustingusią natūrą. O olandų kalba – natiurmortas stilleven gali būti interpretuojamas, kaip nenutrūkstantis, tylus, sustabdytas gyvenimas. Tuo natiurmortas artimas P. Gilytės naudojamai videomedijai, kuri užfiksuoja gyvenimo judėjimą, sutalpindama jį į laikmeną, technikai padedant gebančią atkurti to judesio dvelksmą. 

Parodoje, kurią aplankyti galima iki sausio 12-osios, nesunku „išvysti, išgirsti arba užuosti vašką, žvakides, laikrodžius, medžiagą, karpius bei cukrinius kilimus – 11 praėjusių metų, sutalpintų viename kūrinyje“, pabrėžiama galerijos „Meno parkas“ pranešime. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.