Iš parodos sostinės galerijoje dingo bronzinė skulptūrėlė

Vilniuje iš Dailininkų sąjungos galerijos pirmadienį pavogta bronzinė skulptūrėlė. 

 L.Griežės skulptūra  „Mažoji princesė“.<br> Parodos rengėjų nuotr.
 L.Griežės skulptūra  „Mažoji princesė“.<br> Parodos rengėjų nuotr.
2014 m. pavogtą P.Kostino paveikslą „Trapioji lygsvara“ ilgapirštis spėjo parduoti. 
2014 m. pavogtą P.Kostino paveikslą „Trapioji lygsvara“ ilgapirštis spėjo parduoti. 
2014 m. liepos pabaigoje pavogtą M.Kosinskaitės paveikslą „Pilnatis“ vagis atnešė kriminalistams.
2014 m. liepos pabaigoje pavogtą M.Kosinskaitės paveikslą „Pilnatis“ vagis atnešė kriminalistams.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 22, 2018, 4:27 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 5:23 PM

Kaip pranešė galerija, iš Vokiečių gatvėje esančiose patalpose surengtos menininko Liutauro Griežės parodos „Obeliskas“ bronzinė skulptūra dingo apie 13-14 valandą. 

Tai 25 centimetrų figūrėlė, pavadinta „Mažoji princesė“. Ji vaizduoja mergaitę ant skritulio. Įvykį tiria policija. 

Parodoje „Obeliskas“ pristatomi įvairiomis meno priemonėmis kuriančio menininko darbai – tapyba, skulptūros ir objektai, kuriuos vienija egzistencinė tema, gvildenami šiuolaikybės, laikinumo ir mirtingumo klausimai. 

Skirtingai nei daugelis kultūros įstaigų, galerija pirmadienį dirbo. Jos direktorė Kotryna Džilavjan BNS sakė, jog vagystę pastebėjo jos kolegė. Ji tikisi, kad nusikaltimas bus atskleistas, nes patalpos yra filmuojamos.  Pasak jos, skulptūros vertė – 400 eurų. 

Prieš kelerius metus galerijai jau yra tekę nukentėti nuo vagių – tuomet pavogtas tapybos darbas.  „Nors vagis ir buvo pagautas, kūrinio nebepavyko atgauti“, – sakė K.Džilavjan. 

Tuomet, 2014 m.  liepos 8 d. iš Dailininkų sąjungos galerijos buvo pavogtas dailininko, senosios aliejinės tapybos meistro Piotro Kostino paveikslas „Trapioji lygsvara“.

Tų pačių metų liepos 24 d.  iš Vilniaus galerijos „Arka“  buvo pavogtas žinomos tapytojos Miglės Kosinskaitės paveikslas „Pilnatis“. 

Vilniaus miesto trečiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnai, ieškodami paveikslų vagišių, intensyviai dirbo ir atliko daug viešo ir neviešo pobūdžio paieškos veiksmų. Sužinojęs, kad pareigūnai jau lipa jam ant kulnų ir kelis kartus per dieną tikrina galimas pasirodymo vietas, įtariamasis nutarė, kad ilgai slapstytis nepavyks.

2014 m. rugpjūčio 11 d. jis pats atvyko pas kriminalistus ir atnešė liepos pabaigoje pavogtą M.Kosinskaitės paveikslą „Pilnatis“. Kitą paveikslą – P.Kostino „Trapioji lygsvara“ – ilgapirštis jau buvo spėjęs parduoti.

2014 m. kovo pabaigoje iš  Kopenhagos meno galerijos „Galleri NB“ įžūliai pavogta vienuolika žinomo lietuvių tapytojo Vilmanto Marcinkevičiaus kūrinių. Iš viso tuomet dingo net 27 darbai, sukurti įvairių menininkų.Vagys prasmuko tiesiai į saugyklą ir ten išsirinko iš anksto numatytus vertingiausius darbus. 

Lietuvoje didžiausia meno kūrinių vagystė įvykdyta 1998 metais, nužudžius vertingos kolekcijos savininką 63 metų kunigą, poetą Ričardą Mikutavičių. Nors žmogžudystės ir vagystės organizatorius ir vykdytojus pavyko atskleisti ir nuteisti, nemaža dalis iš kunigo buto pagrobtų meno kūrinių nerasta iki šiol.

Vagyste kai kas laiko ir milijonais litų vertinamos liturginių auksakalystės dirbinių kolekcijos dingimą per 2012 metų sausio gaisrą Tytuvėnų vienuolyno ansamblyje. Mat ekspozicijos salėje buvo rastos vos kelios išsilydžiusių meno kūrinių liekanos. 

Lietuvoje meno kūriniai dažniausiai vagiami ne iš galerijų ar muziejų, o iš bažnyčių, butų, kavinių ar net ligoninių. 2013 m. balandį vagišius išpjovė iš rėmų du dailininko Rimo Bičiūno paveikslus, kurie kabėjo Vilniaus universiteto Onkologijos instituto vestibiulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.