Kolekcininko duktė siūlo Kaunui atsisakyti dalies tėvo dovanoto palikimo

Prieš trejus metus anapilin iškeliavęs akademikas, architektas Algimantas Miškinis Kauno miestui paliko gausią Lietuvos dailės ir Rytų meno kolekciją. Velionio palikuoniai kreipėsi į teismą siekdami didžiąją dalį kolekcijos susigrąžinti savo žinion.

 A.Miškinis Kauno miestui padovanojo 380 Rytų šalių dailės kūrinių.<br> R.Jurgaičio nuotr.
 A.Miškinis Kauno miestui padovanojo 380 Rytų šalių dailės kūrinių.<br> R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ovanoto

Mar 17, 2018, 4:48 PM

Nusipelnęs urbanistikos istorikas, kolekcininkas ir Lietuvos mokslų akademijos narys prof. A.Miškinis 2005 ir 2009 metais sudarė tris dovanojimo sutartis, kuriomis Kauno miestui paliko iš 120 paveikslų sudarytą Lietuvos dailės rinkinį, taip pat 380 dailininkų kūrinių ir meistrų darbų iš Rytų šalių.

Architektas mirė 2015-ųjų spalį eidamas 87-uosius metus. Jo valia buvo, kad visa kolekcija nedaloma būtų eksponuojama M.K.Čiurlionio dailės muziejaus paveikslų galerijoje.

Čia esančioje ekspozicijoje iki šiol galima pamatyti daugumą minėtų meno kūrinių, tačiau visų sutalpinti po vienu stogu nėra galimybių. Be to, kai kuriuos darbus reikėtų restauruoti.

A.Miškinio dukra architektė Gražina Miškinytė-Jurėnienė kreipėsi į teismą su prašymu dvi iš trijų dovanojimo sutarčių pripažinti negaliojančiomis. Pasak jos, sutarčių sąlygos įgyvendinamos ne visa apimtimi. Kaunui siūloma sudaryti taikos sutartį atsisakant didžiosios dalies kolekcininko dovanoto palikimo.

Šis klausimas buvo pristatytas miesto tarybos nariams. Svarstoma galimybė vengti tolesnių teisminių ginčų, geranoriškai sutikti su kaunietės reikalavimu ir sudaryti jos siūlomą taikos sutartį.

Manoma, kad teisėta paveldėtoja galėtų tęsti savo pirmtako pradėtą darbą – toliau plėsti vertingą meno kolekciją ir, turėdama ją savo žinioje, deramai pasirūpinti kūrinių pristatymu ir eksponavimu visuomenei. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.