Futbolas, vaizdai ir Renesanso dailė: ką mes matome, kai žiūrime į nuotraukas

Birželio 20 d., 18 val. meno ir edukacijos centras „Rupert“ kviečia į viešą paskaitą bei susitikimą su daugelio prestižinių meno leidinių redaktore bei rašytoja, kultūros kritike Orit Gat. Paskaitoje intriguojančiu pavadinimu „Dele Alli vienatvė“ Orit Gat aptars, kaip mūsų kasdienybėje ir virtualioje erdvėje plintantys vaizdai gali būti interpretuojami meno istorijos ir medijų kultūros kontekstuose. 

 Paskaitą skaitys rašytoja, kultūros kritikė Orit Gat.<br> Organizatorių nuotr.
 Paskaitą skaitys rašytoja, kultūros kritikė Orit Gat.<br> Organizatorių nuotr.
 Internete paplitusi  nuotrauka.<br> Organizatorių nuotr.
 Internete paplitusi  nuotrauka.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 6, 2018, 3:38 PM

Balandžio 1 d., sekmadienį, du Londono futbolo klubai – „Tottenham“ ir „Chelsea“ kovėsi Anglijos Premier lygos rungtynėse. Laimėjo „Tottenham“. Du įvarčius šiam klubui pelnęs jaunas futbolininkas Dele Alli džiaugėsi pergale priešininkų komandos sirgalių akivaizdoje. Netrukus internete paplitusi  nuotrauka fiksuoja šį momentą: centre atsidūręs Alli apsuptas verkiančių ir rankas į viršų iškėlusių, grūmojančių „Chelsea“ sirgalių. Tarytum renesansinis paveikslas, nuotrauka savyje talpina visą įvairovę žmogiškų emocijų – pyktį, pasišlykštėjimą, nusivylimą, nevaldomą džiaugsmą. 

Ši paskaita, nors vyks pirmą Pasaulio futbolo čempionato savaitę, nebus apie futbolą. Jos metu Orit Gat klausytojus kvies apmąstyti, kokias būdais fotografijos ir kiti vaizdai, kaip, pavyzdžiui, minėta užfiksuota futbolo varžybų akimirka, cirkuliuoja mūsų kasdienėje aplinkoje, kaip mes į juos žiūrime, kaip meno istorijos žinos formuoja mūsų pasaulio matymą? 

Žymus fotografijos tyrinėtojas, meno istorijas Rolandas Barthes'as yra rašęs: „Pirmasis žmogus pamatęs pirmąją fotografiją (išskyrus Niepce, kuris ją ir padarė) turėjo pagalvoti, jog tai – tapybos darbas. Toks pats komponavimas, ta pati perspektyva – fotografija visuomet buvo ir iki šiol yra persekiojama tapybos vaiduoklio“. Ryšys su meno istorija ir tapybos tradicija visuomet buvo fotografijos dalis. 

Orit Gat yra rašytoja ir meno kritikė gyvenanti tarp Niujorko ir Londono. Ji yra šiuolaikinio meno leidinių „The White Review“ ir „art-agenda“ redaktorė. Taip pat Orit Gat rašo apie šiuolaikinį meną ir medijų kultūrą žurnalams: „frieze“, „e-flux journal“, „ArtReview“, „Flash Art“, „The Art Newspaper“, „Mousse“, „VICE“, „The Brooklyn Rail“, „Apollo“, „Art in America“, „Metropolis M“, „Spike Art Quarterly“, „Camera Austria“, „Review 31“, „Momus“ ir „LEAP“. Anksčiau Orit Gat dėstė įvairuose pasaulio universitetuose, nuo Sandbergo instituto, Amsterdame, Karališkojo menų koledžo, Londone, iki Jeilio universtiteto, Kontektikute, skaitė paskaitas tokiuose muziejuose kaip „The New Museum“ ir „MoMA“ Niujorke bei „NTU CCA“ Singapūre bei kitur. 

Paskaita, kurią remia Lietuvos kultūros taryba, yra 6-osios Vilniuje įsikūrusio meno ir edukacijos centro „Rupert“ (Vaidilutės g. 79) alternatyvios edukacijos programos dalis. Renginys vyks anglų kalba. Įėjimas nemokamas. 

Neturintiems savo transporto, renginio dieną „Rupert“ siūlo į paskaitą atvykti nemokamu autobusu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.