Mokykloje dienos šviesą išvydo privati kolekcija

Gausią plokštelių ir kasečių kolekciją neseniai Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijai padovanojęs Romualdas Vasinauskas dėmesį parodė ir Dainavos progimnazijai. Moksleiviams jis pristatė ilgai kauptą lietuvių dailininkų darbų rinkinį.

R.Vasinauskas įsitikinęs, kad augantis žmogus turėtų išmokti skirti meno kryptis ir jausti, ką savo darbais norėjo perteikti menininkai.<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Vasinauskas įsitikinęs, kad augantis žmogus turėtų išmokti skirti meno kryptis ir jausti, ką savo darbais norėjo perteikti menininkai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2018, 5:29 PM

Žaliakalnyje gyvenantis leidinių muzikos tema, muzikos įrašų, knygų ir paveikslų kolekcininkas siekia, kad jo sukaupti pačių įvairiausių žanrų muzikos ir dailės rinkiniai ne tik būtų išsaugoti ateities kartoms. 73 metų kaunietis trokšta, kad jais būtų tikslingai naudojamasi, ypač šviečiant jaunąją kartą.

Praėjusių metų pabaigoje R.Vasinauskas Muzikos akademijai padovanojo per 2 tūkstančių muzikos įrašų ir daugybės knygų apie muziką kolekciją.

Baigiantis mokslo metams vyras nutarė pristatyti kelias dešimtis paties surinktų XX–XXI amžiaus įvairių Lietuvos dailininkų kūrinių, kuriuose vaizduojamos gėlės, vaikai, peizažai, žmonių bendravimas. Jie papuošė Dainavos progimnaziją.

Šioje mokykloje galima susipažinti su Kazio Šimonio, Egidijaus Rudinsko, Editos Suchodskytės, Rasos Staskonytės, Raimundo Majausko, Laimono Šmergelio, Giedros Purtytės meno darbais. Per kelerius metus šių menininkų kūrinius R.Vasinauskas įsigijo aukcionuose, parodose, galerijose.

„Domiuosi ir vertinu meną, tačiau nenoriu, kad tai, ką sukaupiau, liktų tarp keturių mano namų sienų ir nebūtų matoma kitiems“, – kalbėjo kolekcininkas. Jam labai svarbu, kad kiek įmanoma daugiau menu domėtųsi jaunimas.

R.Vasinauskas tikino, jog jam nereikia garbės ar medalių. Svarbiausia, kad meno kūriniai taurintų ir virpintų žmonių širdis.

Dainavos progimnazijos direktorė Jolanta Vengalienė tvirtino, jog viešai pristatyta privati kolekcija sudomino visą mokyklos bendruomenę – moksleivius, jų tėvus ir mokytojus.

„Parodos atidarymas tapo netradicine dailės pamoka mokiniams ir įdomiu renginiu suaugusiesiems. Bendruomenė sužinojo apie parodoje pristatomų darbų autorių kūrybą, meno kryptis, susipažino su konkrečiais darbais.

Tai ne tik praplėtė akiratį, bet ir visus mus priartino prie šiuolaikinio meno“, – kalbėjo direktorė.

R.Vasinauskas įsitikinęs, kad augdamas žmogus turėtų išmokti skirti meno kryptis ir stilius, jausti, ką savo darbais norėjo perteikti menininkai.

Per pastaruosius du dešimtmečius R.Vasinauskas kaupė muzikos ir dailės kolekcijas.

„Galėjau prabangiu automobiliu važinėti, tačiau visus pinigus paskyriau savo sielos atgaivai – muzikai ir menui. Daugelį kompaktinių plokštelių įsigijau užsienyje. Už kai kurias nepagailėjau ir nemenkos sumos. Kad mano namuose atsidurtų kai kurie paveikslai, taip pat turėjau plačiai atverti piniginę“, – prisipažino kolekcininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu