Menotyrininkės tyrinėjimai virto unikalia paroda Dubingiuose

Dubingiuose įsikūrusiame Asvejos regioninio parko lankytojų centre penktadienį bus atidaryta fotografijų paroda „Dubingių miestelis ir bažnyčia. Vaizdai iš praeities“. Du mėnesius veiksiančioje parodoje – XX a. 3–7 dešimtmečių Dubingių miestelio ir senosios Šv. Jurgio bažnyčios vaizdai. Ekspoziciją iš įvairiuose šalies muziejuose, archyvuose saugomų nuotraukų parengė Lietuvos kultūros tyrimų instituto Sakralinio meno paveldo skyriaus darbuotoja dr. Skirmantė Smilingytė-Žeimienė. 

Keltas per Asveją. 1929 m.
Keltas per Asveją. 1929 m.
Senoji bažnyčia.
Senoji bažnyčia.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-07-11 17:49

Menotyrininkės pažintis su Dubingių bažnyčios istorija ir šventovės meninėmis vertybėmis prasidėjo prieš kelerius metus, kai ji prisijungė prie Aurelijos ir Aurelijaus Rusteikų fondo inicijuoto projekto „Menas pasakoja apie paveldą: Dubingių Šv. Jurgio bažnyčia“. 

„Kai pradėjau gilintis, pastebėjau, kad ikonografinės medžiagos apie šią vietovę ir jos bažnyčią nėra gausu, todėl pradėjau ieškoti nacionaliniuose Lietuvos muziejuose ir archyvuose, bibliotekų rankraštynuose. Aptikus daugėliau miestelio bažnyčios ir kapinių koplyčios, sudegusių praeito amžiaus 6-jame dešimtmetyje, vaizdų, kilo mintis jais pasidalinti su dubingėnais ir besidominčiais miestelio istorija“, – pasakoja S. Smilingytė-Žeimienė ir priduria, kad iš pradžių parodą ketino pavadinti „Sugrįžtis“, mat renginio idėja – sugrįžti laike, sugrįžti į buvusius – prieškario ir pokario Dubingius.

Parodos lankytojus menotyrininkė kvies pasivaikščioti po praeities Dubingius: persikelti per Asveją keltu į Pilies kalno papėdę, išbandyti keltą pakeitusį naująjį Dubingių tiltą su statytojais ar peržingsniuoti jį kartu su minia ir prezidentu Antanu Smetona; pasigrožėti miestelio ir ežero panoramomis, praeiti pro vadinamąją prezidento vilą, sinagogą, senąją mokyklą, kitus pastatus ir, žinoma, apžiūrėti senąją bažnyčią. Po 1954 m. gaisro iš bažnyčios teliko pamatai, ant kurių tik 2012 m. pradėjo kilti nauja Dubingių bažnyčia, kurios statybas inicijavo verslininkai Aurelija ir Aurelijus Rusteikos. 

S. Smilingytė-Žeimienė: „Parodos nuotraukos nuodugniai atkurs senosios, prarastos bažnyčios pastatą ir atspindės maldos namų Dubingiuose raidą sovietmečiu. Sudegus bažnyčiai, pamaldos ketvertą metų vyko kapinių koplyčioje, tačiau ir šiai 1958 m. pradingus liepsnose, bažnytėlė buvo įrengta gyvenamajame parapijos name.

Bus atspindima ir vietinė kryždirbystės tradicija: dviejuose 1911 m. dailininko Antano Jaroševičiaus grafikos darbuose matomi pastatai ar mažosios architektūros paminklai – stogastulpis ir koplytstulpis „dokumentuojami“ ir fotografijomis. Pavyko aptikti dailininko pavaizduoto, jau gerokai aplūžusio, koplytstulpio su skulptūromis nuotraukų.

Parodoje bus eksponuojama beveik pusšimtis nuotraukų. Nemažai Dubingių bažnyčios vaizdų 1950 m. užfiksuota architekto Antano Rupeikos. Kelių 7 dešimtmečio fotografijų autorius yra dubingiškis Jonas Giedrys. Pasak menotyrininkės, parodoje bus ir kitų architektų, kurie domėjosi liaudies architektūra, nuotraukų, tačiau liko ir neišaiškintų fotografų. Ano laikmečio realybę, žavesį atspindinčios nuotraukos – praeities dokumentai, atsiskleisiantys krašto architektūrai būdingus bruožus ir gausios Dubingių žydų bendruomenės įtaką jai. 

Dubingiai daug kam asocijuojasi su Radvilomis, piliaviete, tačiau ties čia istorinė atmintis kaip ir nutrūksta, lyg nuo XVIII a. Dubingiai būtų išnykę... Norėjosi atgaivinti kitą, taip pat patrauklų, miestelio būvį, parodyti ir lig šiol nežinotų miestelio vaizdų.

Paroda daugiau apie Dubingių statinius ir apie vaizdingą gamtą, neišvengiamai įsiterpiančią nuotraukose. Kita vertus, ramybė, sklindanti iš eksponuojamų nuotraukų, apgaulinga ir disonuoja su dramatiškais pokario įvykiais Dubingiuose, svarbiųjų pastatų sunaikinimu“, – apie parodos koncepciją pasakoja S. Smilingytė-Žeimienė. 

Fotografijų paroda „Dubingių miestelis ir bažnyčia. Vaizdai iš praeities“ bus eksponuojama Asvejos regioninio parko lankytojų centre nuo 2018 m. liepos 13 d. 16 val. iki 2018 m. rugsėjo 14 dienos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.