Skirtingų šalių menininkių darbuose – artimi pasauliai

Senovės japonų patarlė „Gilios upės teka tyliai“ puikai suprantama ir lietuviams. Todėl šių dviejų šalių tekstilininkės, kurių kūryba pristatoma Kaune, pasirinko šį posakį bendrai savo parodai.

Tekstilininkė G.Kardi-Kardišiūtė P.Mazūro skulptūrą „Žmogus“ papildė menine instaliacija „Iš pieno plaukęs“.
Tekstilininkė G.Kardi-Kardišiūtė P.Mazūro skulptūrą „Žmogus“ papildė menine instaliacija „Iš pieno plaukęs“.
Menininkė iš Japonijos M.Kishida pristatė kūrinį „Besišypsantys akiniai“.
Menininkė iš Japonijos M.Kishida pristatė kūrinį „Besišypsantys akiniai“.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė INYTĖ LR korespondentė

2019-08-11 22:22

M.Žilinsko dailės galerijoje vyksta Japonijos ir Lietuvos šiuolaikinės tekstilės paroda „Gilios upės teka tyliai“. Parodoje pristatoma dešimties menininkių – penkių japonių ir penkių lietuvių – šiuolaikinė tekstilė.

Ši paroda yra tarptautinio tekstilės meno projekto, 2019 metų pavasarį prasidėjusio Japonijoje, dalis. Kioto mieste, prestižinėje tekstilės meno galerijoje „GalleryGallery“, buvo eksponuojami Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dėstytojų profesorės Laimos Oržekauskienės-Ore ir docenčių Linos Jonikės bei Monikos Žaltauskaitės-Grašienės kūryba.

Parodoje M.Žilinsko dailės galerijoje šią garsių Lietuvos menininkių trijulės kūrybą papildė jaunosios kūrėjos Giedrė Antanavičienė ir Greta Kardi-Kardišiūtė.

Japonijos tekstilei Kaune atstovauja menininkė Megumi Kishida bei įvairių Japonijos universitetų profesorės Nobuko Hiroi, Suzumi Noda, Haruko Honma, Yoshiko Tanabe.

Parodos pavadinime panaudota japonų patarlė, kurios prasmė gana aiški, suprantama ir Lietuvoje.

Parodos kuratorė Rasa Žukienė teigė, kad lietuvių ir japonų šiuolaikinė tekstilė – stebėtinai artimi meno pasauliai. Abiejų šalių menininkės linksta į gilius filosofinius apmąstymus, o jų kūriniai reikalauja ramaus stebėjimo ir ilgesnio dėmesio.

„Japonių ir lietuvių menininkių darbuose esama meninio mąstymo bendrumų, elgesio su medžiagomis paralelių. Abiejų šalių menininkių kūriniuose svarbią vietą užima šių tautų senųjų tekstilės tradicijų pažinimas ir kūrybiškas jų pritaikymas“, – sakė kuratorė.

Pasak R.Žukienės, šiais globalizacijos laikais pasaulį veikia panašios tendencijos. Viena jų –- kompiuterinių technologijų ir fotografijos naudojimas kūryboje.

„Fotografija pakeičia piešimą ir eskizavimą, neretai audžiama kompiuterinėmis staklėmis. Bet susidomėjimas naujosiomis technologijoms vis dėlto neišstumia menininkių gebėjimo kūriniuose perteikti savo individualybę ir savos tautos tapatybę.

Parodoje atsiskleidžia dviejų tik geografiškai tolimų kultūrų vidinio artimumo aspektai“, – sakė kuratorė.

Paroda „Gilios upės teka tyliai“ M.Žilinsko dailės galerijoje veiks iki rugsėjo 1 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.