Meno kūrinių medžioklės sezonas – atidarytas

„Jau tapo tradicija, kad naujas parodų sezonas Vilniuje prasideda antrąjį rugsėjo savaitgalį, iš karto po „Vilniaus dienų“ , – sakė „Vilniaus galerijų savaitgalio“ kuratorė Gabrielė Radzevičiūtė.

 „Vilniaus galerijų savaitgalio“ renginiai vyksta ir butuose ir traukinių depe.<br> Organizatorių nuotr.
 „Vilniaus galerijų savaitgalio“ renginiai vyksta ir butuose ir traukinių depe.<br> Organizatorių nuotr.
 „Vilniaus galerijų savaitgalis“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Vilniaus galerijų savaitgalis“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Vilniaus galerijų savaitgalis“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Vilniaus galerijų savaitgalis“.<br> Organizatorių nuotr.
Jaunų tapytojų parodų atidarymas „Vartų“ galerijoje.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Jaunų tapytojų parodų atidarymas „Vartų“ galerijoje.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Galerijoje bute „Trivium“ - Niujorke gyvenančios menininkės Ievos Mediodia paroda „Įkelta atmintis“<br> Organizatorių nuotr.
Galerijoje bute „Trivium“ - Niujorke gyvenančios menininkės Ievos Mediodia paroda „Įkelta atmintis“<br> Organizatorių nuotr.
 „Vilniaus galerijų savaitgalis“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Vilniaus galerijų savaitgalis“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Vilniaus galerijų savaitgalis“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Vilniaus galerijų savaitgalis“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Vilniaus galerijų savaitgalis“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Vilniaus galerijų savaitgalis“.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 7, 2019, 10:13 AM, atnaujinta Sep 7, 2019, 10:54 AM

Šiuo metu sostinėje jau įpusėjo 4-asis „Vilniaus galerijų savaitgalis“. Jis prasidėjo ketvirtadienį, o baigsis koncertu sekmadienio vakare. Žiūrovams siūloma aplankyti net 25 galerijas ir parodines erdves ne tik miesto centre, bet ir kituose rajonuose – pavyzdžiui, Naujojoje Vilnioje – ar net užmiestyje, Lentvario traukinių depe.

Iš visų galerijų lankymą populiarinančių akcijų „Vilniaus galerijų savaitgalis“ išsiskiria įvairiausių renginių gausa ir gana griežta dalyvių atranka.

Organizatorių sumanymas – pristatyti ne tik iškiliausius šiuolaikinius menininkus, bet ir pačius jauniausius kūrėjus, o taip pat juos į viešąjį gyvenimą palydinčias galerijas, tarp kurių yra ir meno scenos senbuvės, ir tik šiemet apie savo gyvavimą paskelbusios meno erdvės.

Keturių dienų programoje – dvylikos parodų atidarymai, Venecijos bienalėje „Auksinį liūtą“ laimėjusių menininkių performansas, diskusija apie Vilniaus parodines erdves ir daug susitikimų su menininkais.

Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) organizuojamas renginys siekia vilniečius ir atvykėlius supažindinti su mieste veikiančiomis meno erdvėmis, pristatyti jaunus menininkus ir išugdyti įprotį laisvalaikį leisti galerijose.

Juk galerijos – vienintelės profesionalaus meno erdvės sostinėje, kuriose mėgautis meno kūriniais galima visiškai nemokamai. „Vilniaus galerijų savaitgalio“ dalyviams kelis eurus gali tekti išleisti tik lankantis Šiuolaikio meno centre (ŠMC) ar Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG). Tiesa, ir ten daugumai renginių bei parodų atidarymams – jokio bilieto nereikia.

Naujas centras – Rojaus soduose

Po „Vilniaus dienų“ šurmulio „Vilniaus galerijų savaitgalis“ atrodo ypač ramus, ne masinis, netgi elitinis renginys. Juk jame dalyvauja tokie Vilniaus parodinių erdvių senbuviai kaip ŠMC, NDG, Valakupiuose veikiantis rezidencijų ir parodų centras „Rupert“, o taip pat „Vartų“, „Prospekto“ bei Vilniaus dailės akademijos galerijos su „Titaniku“ priešakyje.

Tačiau šurmulio bus ir čia. Penktadienį Vitebsko gatvėje, buvusių Rojaus sodų vietoje besikuriančiame kultūros komplekse „Sodas 2123“ bus atverta pirmoji erdvė. Tai galerija „Atletika“, kurią kuruojanti Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga žada čia rengti ne tik parodas, bet ir koncertus, knygų pristatymus.

Naujame kultūros komplekse įsikurs ir daugeliui gerai žinomos galerijos bute „Trivium“ filialas. Pasak menininkės Aistės Kisarauskaitės, kuri savo kolegų kūriniams nepagailėjo savo buto sienų, pirmasis filialo renginys – sekmadienį vyksiantis performatyvus muzikinis projektas „Vaibai ore“.

„Iš pradžių buvau sumaniusi, kad bute neberengsiu parodų – viską perkelsiu į Vitebsko gatvę, tačiau supratau, kad butas jau turi savo aurą, o čia vykstantys renginiai – ypatingą žavesį.

Taigi, dabar gyvuos du galerijos filialai. Parodos – naujame filiale, o bute – visiški eksperimentai ir nekanoniniai dalykai“, – pasakojo A.Kisarauskaitė. Savaitgalį galerijoje bute „Trivium“ publikos lauks Niujorke gyvenančios menininkės Ievos Mediodia paroda „Įkelta atmintis“.

Sezonas prasideda per anksti

Ne tik mažytės ir neseniai įsikūrusios galerijos laukia publikos srauto, kuris tradiciškai plūsteli į meno erdves per „Vilniaus galerijų savaitgalį“. Solidžios ir senai gyvuojančios galerijos taip pat rimtai ruošiasi sezono pradžiai.

„Šį ketvirtadienį atidarome dviejų jaunų menininkų Gabrielės Adomaitytės ir Dominyko Sidorovo parodas. Jie dar nėra surengę savo solo pasirodymų Vilniaus galerijose. Todėl norime juos pristatyti kuo platesnei publikai“ – sakė „Vartų“ galerijos direktorė Toma Monginė.

Pasak galerininkės paskutiniuoju metu jaučiamas vis didesnis publikos noras bendrauti su menininkais, todėl šeštadienį galerija rengia susitikimą su jaunais tapytojais, kurie patys pristatys savo kūrybą žiūrovams.

„Kai atsiranda dialogas su menininku, tai užsimezga visai kitas ryšys, susiformuoja gilesnis parodos supratimas“, – sakė T.Monginė. Ji džiaugėsi, kad trumpam į Lietuvą sugrįžusi tapytoja G.Adomaitytė pratęsė savo viešnagę gimtinėje, kad galėtų savaitgalį pabendrauti su publika.

Pasak direktorės „Vilniaus galerijų savaitgalio“ metu į „Vartų“ galeriją užsuka gerokai įvairesnė publika ir ypač daug jaunimo. Todėl lankomumas savaitgalį smarkiai išauga, mat šiaip žiūrovai į galeriją dažniau ateina darbo dienomis.

Tiesa, ankstyva naujo parodų sezono pradžia – nemažas iššūkis galerininkams, nes po atostogų per trumpą laiką pasirengti naujoms parodoms – nėra taip paprasta.

„Manau, kad daugeliui galerininkų būtų patogiau, jei „Vilniaus galerijų savaitgalis“ vyktų savaite vėliau. Mat dabar teko pradėti ruoštis jau rugpjūčio mėnesį, kai ir menininkai ir galerijos kolektyvas paprastai atostogauja,“ – svarstė T.Monginė.

Ištirti Vilniaus meno teritorijas

Jau trečius metus „Vilniaus galerijų savaitgalį“ kuruoja menotyrininkė Gabrielė Radzevičiūtė. Pasak jos, tokie renginiai jau seniai yra populiarūs įvairiose šalyse, tačiau Lietuvoje įšią Tarpdisciplininio meno sąjungos iniciatyvą iš pradžių buvo žvelgiama gana skeptiškai. Tačiau dabar Galerijų savaitgalis jau vyksta ne tik Vilniuje, bet ir Kaune. Tik ten – ne rudenį, o pavasarį.

„Mes nesistengiame aprėpti kuo daugiau galerijų ar muziejų, norime pirmiausia pristatyti tas vietas, kur galima pamatyti įdomius šiuolaikinio meno kūrinius. Juk „Vilniaus galerijų savaitgalyje“ dalyvauja ir visais nedidelės, dažnai pačių menininkų įkurtos galerijos, kurios labiau primena biurus ar butus. Kitu metu į jas patekti kiek sudėtingiau, nes jos neveikia kiekvieną dieną“, – pasakojo kuratorė.

Pasak jos, „Vilniaus galerijų savaitgalio“ renginiai skirti ne tik tiems žmonėms, kurie retai užsuka į galerijas. Nuolatiniai parodų lankytojai taip pat gali atrasti daug įdomaus.

„Šiam savaitgaliui dauguma galerijų parengė specialias programas. Tai susitikimai su kūrėjais, edukacijos, įvairūs performansai. Visuomet įdomu nuvažiuoti į Lentvaryje įsikūrusias meno erdves – ir į „Lokomotif“, ir į traukinių depą.

Metų įvykis – naujas meno kompleksas „Sodas 2123“ Vitebsko gatvėje, kur šį savaitgalį su grupine paroda atsidaro nauja galerija „Atletika“. Verta apsilankyti ir menininkų centre „Autarkia“ Naugarduko gatvėje. Mat jie turi gana specifinį darbo laiką, taigi, ne kiekvieną dieną užsukęs ten ką nors rasi.

Galėčiau rekomenduoti ir mažesnes erdves – menininko Dainiaus Liškevičiaus kuruojamą „VITRINA & Bench“ Kauno gatvėje, „Editorial“ projektų erdvę senamiestyje, Latako gatvėje, o taip pat Pylimo gatvės bute įsikūrusią „Studium P“, kurioje buriasi jauni menininkai“, – vardino kuratorė.

G.Radzevičiūtės manymu, Vilniaus galerijų savaitgalis iš kitų panašių renginių išsiskiria ir dideliu jame dalyvaujančių galerijų aktyvumu. Jo metu vyksta ypač daug susitikimų su menininkais ir ekskursijų po parodas su jų kuratoriais, todėl net pirmą kartą į kurią nors galeriją užsukę žiūrovai tikrai nenusivils.

„Vilniaus galerijų savaitagalio“ programą galima rasti tinklalapyje vilniausgalerijusavaitgalis.lt .

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.