Sigito Staniūno nutapytas Šv. Martynas išvydo Florencijos šviesą

Šių metų lapkričio 16 dieną Florencijoje, „Palazzo Vecchio“ įvyko iškilminga organizacijos „Instituto Scudi di San Martino“ (liet. Švento Martyno skydai) apdovanojimų ceremonija. Šia proga „Palazzo Vecchio“ šviesą išvydo lietuvio Sigito Staniūno nutapytas Šv. Martynas.

 S.Staniūnas (dešinėje) prie savo paveikslo.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 S.Staniūnas (dešinėje) prie savo paveikslo.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Skaidrė Baranskaja

Nov 26, 2019, 5:11 PM, atnaujinta Nov 26, 2019, 5:13 PM

„Scudi di San Martino“ Florencijoje įsteigta 1983 m. Šios organizacijos pagrindiniu tikslu tapo įvairių žmogiškojo solidarumo apraiškų skatinimas, jų pastebėjimas ir įvertinimas. Steigėjų nuomone, tiems, kurie parodė tokį žmogiškojo humanizmo gestą katastrofų akivaizdoje, ten, kur kilo pavojus žmonių gyvybei, būtinas iškilmingas pagerbimas, apdovanojimai ir humaniškai nusiteikusios visuomenės palaikymas. Organizacija vienija delegacijas iš Europos, Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos ir JAV.

Humanizmo gesto įvaizdinimo tradicija gyva dar nuo Viduramžių. Kaip visiems suprantama jos idėja paprastai būdavo pasitelkiamas Šv. Martyno Turiečio gyvenimo epizodas, kai šis kalaviju padalijo per pusę savo apsiaustą ir apgaubė juo nuogą, sušalusį varguolį. Tą patį epizodą liudija ir nukalti sidabro bei bronzos skydai, kurie kiekvienais metais įteikiami žygdarbius atlikusiems žmonėms „Scudi di San Martino“ apdovanojimų ceremonijoje.

Kasmet Florencijoje yra skelbiamas konkursas, kurį laimi geriausiai idėją gebantis perteikti dailininkas. Paveikslas tampa tarsi organizacijos emblema, yra eksponuojamas įvairiomis iškilmingomis progomis.

S.Staniūno kūrinį taip pristatė Renesanso tapybos profesorius Giovanni Guidetti:

„Šis paveikslas yra tarsi dvasinis veidrodis simboliniame peizaže, kviečiantis visus pamąstyti apie globą vieno kitam. Tai tarsi mes kiekvienas veidrodyje – Šv. Martynas ir nuogas pavargėlis. Pirmame plane Šv.Martyno figūra su raudonu apsiaustu yra stilizuota, stilistika grindžiama lietuvių kultūrine tapatybe ir tarsi jungiasi su Renesanso tapybos tradicijomis.

Figūra su mėlynu apsiaustu – tai tarsi kita Šv.Martyno dalis, simbolizuojanti humanizmą ir papildanti pirmąją figūrą. Skydas yra visatos spalvų, jame matome lelijos simbolį, kuris turi ir gilesnių prasmių: Šv. Trejybės, Florencijos simbolio, visuotinos paslapties gėlės...

Skydas saugo Šv.Martyno vizijas, intencijas ir stebuklus. Už Šv.Martyno teka simbolinė gyvybės upė su tiltais tarp gyvenimo krantų. Peizažiniai paveikslo elementai, vedantys į tolį, į perspektyvą, nutapyti remiantis ir tęsiant Renesanso tapybos techniką bei simboliką, kviečia kiekvieną žvelgti toliau, giliau, susimąstyti apie gyvenimo esmę ir prasmę, kurti gerumo stebuklus.“

Muziejininkas prof. Luigi Bellini, teikdamas padėkos diplomą dailininkui, nuoširdžiai sveikino S. Staniūną, o „Instituto Scudi di San Martino“ prezidentas Roberto Lupi oficialioje kalboje pasveikino ir Lietuvos ambasadorių Italijoje Ričardą Šlepavičių bei ambasados garbės konsulą Florencijoje Enrico Palasciano, kurie dalyvavo iškilmėse.

Specialiu diplomu „Diplomi di Benemerenza“ buvo apdovanota ir lietuvių dviratininkė Edita Pučinskaitė už labdaringą ir prasmingą veiklą.

Reikėtų pastebėti, kad organizacijos „Scudi di San Martino“ ryšiai su Lietuva užsimezgė jau gerokai anksčiau. 2016 – 2017 m. VU bibliotekos Pranciškaus Smuglevičiaus salėje pusę metų buvo saugoma ir eksponuojama minėtų skydų liejimo forma, VU tapo pirmąja aukštojo mokslo institucija pasaulyje, vykdančia šią misiją. Iki tol formą saugojo tik karinės Italijos institucijos.

VU rektorius prof. Artūras Žukauskas pastebėjo: „Ši garbė mus įkvepia ir kartu primena, kad privalome prisiminti savo kaip intelektinio elito misiją ir puoselėti vertingas iniciatyvas“.

Džiugu, kad profesoriaus minimas intelektinis elitas S.Staniūno asmenyje pateisino šias viltis ir toliau vykdo nekasdienių darbų misiją. Savo Šv.Martyną dailininkas padovanojo organizacijai, taip ją paremdamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.