Duris atvers MO muziejus – tarp ryškiausių Lenkijos meno žvaigždžių ir vilnietis tapytojas Andrzejus Wróblewski

Po daugiau nei 4 mėnesių pertraukos kovo 20 dieną atsidarys MO muziejus. Muziejaus atstovai teigia norintys užtikrinti maksimalų lankytojų patyrimą ir galimybę mėgautis menu, kai muziejuje veikia visos ekspozicinės erdvės.

 MO muziejus.<br> MO muziejaus nuotr.
 MO muziejus.<br> MO muziejaus nuotr.
 Milda Ivanauskienė, MO muziejaus direktorė.<br> MO muziejaus nuotr.
 Milda Ivanauskienė, MO muziejaus direktorė.<br> MO muziejaus nuotr.
 MO muziejuje.<br> MO muziejaus nuotr.
 MO muziejuje.<br> MO muziejaus nuotr.
 MO muziejuje.<br> MO muziejaus nuotr.
 MO muziejuje.<br> MO muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Indrė Lelevičiūtė, MO komunikacijos vadovė

Mar 11, 2021, 4:01 PM

Lankytojų lauks net trys naujos parodos. Kitą savaitę muziejuje bus baigta instaliuoti didžioji paroda „Sunkus amžius. Szapocznikow – Wajda – Wróblewski“ ir lankytojai galės susipažinti su pasaulyje vertinamais meno kūriniais.

Muziejus atsiveria su naujomis parodomis

„Norime užtikrinti pilnavertį lankytojų patyrimą muziejuje. Kitą savaitę baigsime instaliuoti ambicingiausią MO muziejaus projektą ir lankytojai galės patirti visiškai atsinaujinusį muziejų – jų lauks trys naujos parodos“, – teigia Milda Ivanauskienė, MO muziejaus direktorė.

Kaip ir anksčiau, pirmieji naujas parodas pamatys MO bendruomenės nariai, muziejaus palaikytojai ir bendrakūrėjai. Kovo 18 dieną į naujas parodas MO kvies mecenatus ir partnerius, o kovo 19 d. – muziejaus narius, MOdernistus. Visus MOdernistus muziejaus atstovai kviečia registruotis pasirenkant konkretų savo vizito laiką: https://forms.gle/8RZfwbH4TR3C89BW7

Pristatys ambicingiausią projektą

Muziejaus didžiojoje salėje baigiama instaliuoti paroda „Sunkus amžius. Szapocznikow – Wajda – Wróblewski“ (kuratorė Anda Rottenberg) yra iki šiol sudėtingiausias ir ambicingiausias projektas, įtraukiantis 25 tarptautinius muziejus, galerijas ir privačias kolekcijas. Apie 120 kūrinių į šią parodą keliauja net iš 5 valstybių.

Paroda pristatys trijų garsių pasaulio menininkų, reikšmingiausių Lenkijos pokario kūrėjų – kino režisieriaus Andrzejaus Wajdos (1926–2016), skulptorės Alinos Szapocznikow (1926–1973) ir tapytojo Andrzejaus Wróblewskio (1927–1957) kūrybą.

Taip pat paroda žymės istorinę akimirką – į Vilnių sugrįš čia gimęs ir augęs tapytojas Andrzej Wróblewski. Šio dailininko ryšys su Vilniumi ir jo reikšmė XX a. antrosios pusės Lenkijos menui tapo pagrindine priežastimi surengti šią parodą MO muziejuje.

Kovo 17 d. kviečia į virtualų parodos pristatymą

Kovo 17 dieną 17:30 MO muziejus virtualiai pristatys didžiąją parodą ir kviečia į virtualų menotyrininkės Laimos Kreivytės pokalbį su parodos kuratore, legenda tapusia lenkų menotyrininke Anda Rottenberg. Buvusi Lenkijos nacionalinės galerijos „Zacheta“ vadovė, ne vienos knygos autorė, „Vogue Polska“ žurnalo kultūros skilties redaktorė A. Rottenberg taip pat yra aktyvi pilietinių iniciatyvų dalyvė. Ji prisijungė ir prie šiuo metu vykstančių masinių protestų už moterų teises Lenkijoje.

Pokalbio metu bus galima sužinoti, kuo išskirtiniai yra parodoje eksponuojami menininkai, kodėl būtent jie yra pristatomi parodoje. Bus nagrinėjama ir sunkaus amžiaus, talpinančio daug reikšmių, tema. Tai ir sunkus bei tragiškas karo laikotarpis, ir vienas svarbiausių bei sudėtingiausių žmogaus brendimo laikotarpių – paauglystė.

Parodos pristatymas įvyks kovo 17 d. 17:30, o kuratorės A. Rottenberg ir menotyrininkės L. Kreivytės pokalbis prasidės 18:00. Daugiau apie parodos pristatymą ir pokalbį su kuratore: https://mo.lt/ivykiai/sunkus-amzius-pokalbis-su-kuratore/

Pokalbis vyks anglų kalba ir bus transliuojamas MO muziejaus Facebook paskyroje. Norintys klausytis pokalbio su vertimu į lietuvių kalbą, kviečiami tai daryti MO muziejaus Youtube paskyroje.

Daugiau naujų parodų

MO muziejuje taip pat bus galima pamatyti ir jau instaliuotą mažąją parodą, kuri prasmingai praplečia didžiosios parodos kontekstus. Paroda „Sunkus amžius: Vilnius, 1939–1949“ (kuratorė Giedrė Jankevičiūtė) pristato dramatišką miesto dešimtmetį.

Valdžia Vilniuje per šį laikotarpį keitėsi penkis kartus. Kito miesto gyvenimas, vilniečių kasdienybė ir tapatybė. Parodoje eksponuojami dailės kūriniai, fotografijos, dokumentai, architektūros projektai padeda daugiau apie tai sužinoti. Parodoje taip pat bus galima pamatyti didžiojoje parodoje pristatomo tapytojo A. Wróblewskio pirmuosius darbus, sukurtus Vilniuje.

Kaip teigia parodos kuratorė G. Jankevičiūtė: „Paroda skirta Vilniui ir jo žmonėms, kurių skaudus likimas daug metų buvo nutylimas, nes svarbesni atrodė kiti dalykai“.

Muziejuje veiks ir praėjusiais metais geriausia „ArtVilnius‘20“ jaunąja menininke išrinktos Rūtos Spelskytės grafikos darbų ciklas „Tylaus kalbėjimo metodai“. Rinkdama medžiagą šiam ciklui, menininkė aplankė net 26 Europos valstybes. Keliaudama ji ieškojo vietų, kur tautų ar politinių sistemų nesusikalbėjimas virto tragedijomis ar net karais. Tokias vietas menininkė fiksavo fotoaparatu ir rašikliu, o grįžusi į savo studiją raižė plastiko plokštelėse ir spaudė ant popieriaus.

Muziejus primena saugaus meno pažinimo taisykles

Muziejaus atstovai informuoja ir apie svarbias saugaus meno pažinimo taisykles. Dėl visų lankytojų saugumo muziejuje bus ribojami lankytojų srautai, taigi muziejaus bilietus visi kviečiami įsigyti iš anksto internetu ir pasirinkti konkretų apsilankymo laiką. Muziejaus bilietas galios 90 minučių, taigi rekomenduojama nevėluoti, susiplanuoti jaukų, ramų ir saugų vizitą muziejuje.

MO muziejaus bilietus galima įsigyti: https://bilietai.mo.lt/ Standartinio muziejaus bilieto kaina – 9 €, bilieto su nuolaida – 4,5 €.

Muziejuje yra būtina dėvėti apsaugines veido kaukes, laikytis saugaus atstumo, menu mėgautis su savo šeimos nariais arba iki 2 žmonių grupėmis. Muziejaus atstovai visiems MO lankytojams yra paruošę specialius e. gidus, kupinus pasakojimų apie parodose eksponuojamus kūrinius ir jų autorius. Jais rekomenduojama naudotis su savo asmeninėmis ausinėmis. Visos MO muziejaus saugaus meno pažinimo taisyklės čia: https://mo.lt/tinklarastis/irasai/mena-muziejuje-pazinkime-saugiai/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.