Vilniaus rotušėje atsivers Sigito Staniūno „Spalvų harmonijos sodai“

Vilniaus rotušėje šeštadienį atidaroma menininko Sigito Staniūno paroda „Spalvų harmonijos sodai“. Ši paroda – tai 30 metų menininko kelio apžvalga, kurioje – svarbiausi, taip pat ir naujausi, S.Staniūno kūriniai. 

 S.Staniūno paveikslas.
 S.Staniūno paveikslas.
 S.Staniūno paveikslas.
 S.Staniūno paveikslas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 4, 2021, 10:26 AM

S.Staniūnas – vienas iškiliausių šiuolaikinių Lietuvos tapytojų. 1985 metais jis baigė Kauno dailės mokyklą, toliau mokslus tęsė Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 1992-ųjų S.Staniūnas pradėjo menininko karjerą. Per trisdešimt metų jis surengė keliasdešimt performansų, daugiau nei pusšimtį parodų, dalyvavo tiek nacionaliniuose, tiek ir tarptautiniuose projektuose.

S.Staniūnas dažnai tapo tik pirštais, nenaudodamas teptuko, kūryboje sujungdamas klasikinę italų bei olandų tapybos tradicijas, Azijos tapytojų metodus su šiuolaikinėmis technologijomis.

Ypač vertinami menininko paveikslai, sukurti Renesanso meistrų plėtota daugiasluoksnės tapybos technika. Jo paveiksluose vyrauja ryškios, intensyvios spalvos, dominuoja egzotiškų šalių atmosfera, mistika ir subtili ironija.

Paveikslai dažnai ne vienerius metus kurti ne tik tėvynėje, bet ir kitose šalyse (Brazilijoje, Taivane, Rusijoje, JAV, Indonezijoje, Italijoje), todėl jie atspindi autentišką tapytojo kalbą skirtingų kultūrų kontekstuose.

Menininko parodose galima išvysti menų sintezę – dailę, muziką, šokį, fotografijas ir videoinstaliacijas. Parodų metu jis stengiasi sukurti estetišką, egzotišką atmosferą, kuri padėtų žiūrovui suvokti paveikslų nuotaikas, išgirsti bei pajusti tolimųjų kraštų garsus, kvapus.

Savo kūrybos kelyje menininkas gyvai publikai kūrė paveikslus kartu su muzikos virtuozais Stingu, Dominicu Milleriu, Enveru Izmaylovu, Pauliumi Kilbausku, Rhani Krija, Sofija Rei, Viačeslavu Butusovu, grupėmis „Megapolis“, „Akvarium“.

Pats autorius mene labiausiai vertina kūrėjo laisvę, profesionalumą, darbštumą ir tiesos sakymą, o įkvėpimo ieško gamtoje bei žmonijos istorijos puslapiuose. Tapytojui labai svarbi istorijos ir kultūros sąsaja, skirtingų tautų kultūros paveldas.

Už aktyvią kūrybinę veiklą ir Lietuvos vardo garsinimą dailininkas yra pelnęs ordiną „Už nuopelnus Lietuvai“, aukščiausią Nyderlandų šalies apdovanojimą už nuopelnus Europos kultūrai – Oranje Nassau ordiną, kurį menininkui įteikė Nyderlandų karalienė Beatričė.

2019 m., Florencijoje pristatant jo naują darbą – šventojo Martyno paveikslą, nutapytą Scudi di San Martino institutui, S.Staniūnas buvo pramintas Lietuvos Botičeliu.

S.Staniūno darbai buvo eksponuojami Kanadoje, JAV, Šveicarijoje, Italijoje, Ispanijoje, Nyderlanduose, Brazilijoje, Indonezijoje, Taivane, Ukrainoje, Vengrijoje, Rusijoje ir kitur.

Rugsėjo 9-osios vakare Vilniaus rotušės Didžiojoje salėje vyks S.Staniūno ir draugų meninis performansas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.