Geriausi jaunieji Baltijos šalių menininkai varžysis MO muziejuje

Jaunųjų Baltijos šalių menininkų darbai atrinkti dalyvauti „Jaunojo tapytojo prizo“ konkurse ir nuo lapkričio 18 dienos bus eksponuojami MO muziejuje.

„Jaunojo tapytojo prizo“ konkurso sumanytojas, žinomas tapytojas Vilmantas Marcinkevičius 2017 metų finalininkų parodoje.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
„Jaunojo tapytojo prizo“ konkurso sumanytojas, žinomas tapytojas Vilmantas Marcinkevičius 2017 metų finalininkų parodoje.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Geriausio tapytojo paskelbimo ceremonija visuomet sudomina daugelį žmonių.<br>Organizatorių nuotr.
Geriausio tapytojo paskelbimo ceremonija visuomet sudomina daugelį žmonių.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 11, 2021, 3:34 PM

Tarptautinės komisijos sprendimu į konkurso finalą atrinkta 15 menininkų, kurie varžysis dėl šių metų konkurso nugalėtojo titulo. Parodos atidarymo vakarą (lapkričio 18 d.) tarptautinė komisija išrinks ir paskelbs konkurso nugalėtoją.

Jaunojo tapytojo prizas“ – vienas svarbiausių meno renginių Baltijos šalyse, visuomenei pristatantis kylančius jaunuosius talentus. Pamatyti šių metų finalininkus MO muziejuje bus galima nuo lapkričio 18 dienos iki sausio 30 dienos. Parodos atidarymo vakarą MO kviečia į diskusiją ir nugalėtojo paskelbimo ceremoniją.

Platforma jauniems meno pasaulio žaidėjams

MO muziejaus steigėjai Danguolė ir Viktoras Butkai, dar neveikiant muziejui, rėmė „Jaunojo tapytojo prizo“ projektą, taip pat įsigijo ir jaunųjų kūrėjų darbų. Todėl dabar, muziejaus vadovės Mildos Ivanauskienės teigimu, yra džiugu konkurso finalininkus eksponuoti MO.

„MO yra atviras įvairiems požiūriams, auditorijoms ir kūrėjams muziejus. Jame norime matyti ir atrandamus jaunuosius talentus. Taigi nuoseklus MO steigėjų konkurso palaikymas realizavosi į parodą muziejuje, kurią atrasti kviečiame visus MO lankytojus. Taip pat įsteigėme ir specialų konkurso prizą. Jį steigėjų ir visos komandos vardu įteiksime parodos atidarymo vakarą“, – teigia Milda Ivanauskienė, MO muziejaus vadovė.

„Aktyvus Baltijos šalių menininkų dalyvavimas konkursui yra labai svarbus įvertinimas bei tęstinumo variklis. Praėjusiais metais surengę konkurso atidarymą virtualiai, šiemet labai džiaugiamės galėdami tai daryti gyvai MO muziejuje“, – priduria Julija Dailidėnaitė, konkurso organizatorė.

Vilmantas Marcinkevičius, taip pat vienas iš konkurso organizatorių, sako, kad „Jaunojo tapytojo prizo“ konkursas buvo sugalvotas norint sukurti platformą jauniems meno pasaulio žaidėjams: „Jaunieji menininkai – grupė, kuri yra pažeidžiamiausia ir reikalaujanti didžiausio palaikymo. Šio konkurso dėka jaunieji kūrėjai tampa matomi, atrasti ir publikos, ir kuratorių ar kolekcininkų“.

Atidarymo vakarą – diskusija apie naująją kartą tapyboje

Lapkričio 18 dieną 18.30 val. atidarant parodą MO muziejuje vyks ir speciali diskusija „Naujoji karta tapyboje: kokia ji?“.

Diskusijoje dalyvaus pirmojo „Jaunojo tapytojo prizo“ (2009 m.) laimėtojas Andrius Zakarauskas, konkurso organizatorė Julija Dailidėnaitė, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė. Pokalbį moderuos ir diskusiją apie tai, ką savo kūryba nori pasakyti jaunoji karta, ves menotyrininkė Laima Kreivytė.

Po diskusijos lauks svarbiausia vakaro akimirka – konkurso komisija paskelbs geriausią šių metų jaunąjį tapytoją, kurio laukia net keletas prizų.

Konkurso nugalėtojas bus apdovanotas dviejų mėnesių rezidencija Šiaurės menininkų centre Dale, Norvegijoje, 11 000 NOK mėnesio stipendija, taip pat 3 000 eurų premija ir galimybe surengti asmeninę parodą Pamėnkalnio galerijoje, Vilniuje. Nugalėtojo kūrinys taip pat bus įtrauktas į Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus kolekciją.

MO muziejaus steigėjai ir komanda taip pat įsteigė specialų prizą – vienas iš konkurso dalyvių bus apdovanotas 1 000 eurų MO premija.

Konkurso finalininkai ir komisija

Jau tryliktą kartą organizuojamas „Jaunojo tapytojo prizo“ konkursas – vienas svarbiausių meno renginių Baltijos šalyse. Nuo 2009 metų vykdomo projekto tikslas yra ne tik pristatyti visuomenei kylančius menininkus, bet ir padėti meno kolekcininkams bei kuratoriams atrasti naujų talentų Baltijos šalyse. Konkursas orientuotas į meninį išsilavinimą turinčius ar jo siekiančius kūrėjus iki trisdešimties metų.

Šių metų konkurso finalininkai: Arnolds Andersons (LV), Gytis Arošius (LT), Kazimieras Brazdžiūnas (LT), Aurelija Bulaukaitė (LT), Siiri Jüris (EE), Madara Kvēpa (LV), Lisette Lepik (EE), Edvinas Mikulskis (LT), Erika Povilonytė (LT), Indrė Rybakovaitė (LT), Justīnė Seile-Urtāne (LV), Greta Šležaitė (LT), Dominykas Sidorovas (LT), Denisa Štefanigova (EE), Mantas Valentukonis (LT). Jų darbus galima pamatyti ČIA.

Konkurso darbus vertino tarptautinė komisija: meno istorikas, Norvegijos Nordic Artists Centre Dale rezidencijų centro direktorius Arild H. Eriksen, MO muziejaus kuratorė Gabrielė Radzevičiūtė, Estijos KAI meno centro meno vadovė Karin Laansoo, kino ir videomenininkas, skulptorius Deimantas Narkevičius, latvių tapytoja ir konkurso „Jaunojo tapytojo prizas 2013“ laimėtoja Zane Tuča bei meno istorikė Mėta Valiušaitytė.

Konkurso organizatoriai: Julija Dailidėnaitė ir Vilmantas Marcinkevičius, koordinatorės: Gabrielė Radzevičiūtė ir Ieva Stasevičiūtė, grafikos dizainerė – Akvilė Paukštytė, parodą įrengė Dominykas Šavelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.