Nežinomas dailininkas nustebino kauniečius: pasišaipė iš galimybių pasą įsigyti siūlančių vertelgų

Gatvės meno kūrėjai vaizduoja ne tik gražius, bet ir aktualius dalykus – vienas menininkas sukūrė piešinį suklastotų galimybių pasų tema. Jo kolegos sumanymą gyrė, psichologai įsitikinę – bus ir kas įsižeis.

Ant medinės tvoros atsirado piešinys, kuriame vaizduojamas nelegaliai galimybių pasus įsigyti siūlantis vertelga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ant medinės tvoros atsirado piešinys, kuriame vaizduojamas nelegaliai galimybių pasus įsigyti siūlantis vertelga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-14 10:19, atnaujinta 2021-11-14 10:21

Kauno centre, Kęstučio gatvėje, ant apleisto viešbučio „Britanika“ tvoros atsirado netikėtas piešinys. Jame vaizduojamas tarsi už kampo stovintis vyras, iš po skverno siūlantis įsigyti galimybių pasus.

Vieniems toks piešinys atrodo šmaikštus ir aktualus, kiti mano, kad tokia jautri tema kaip koronaviruso pandemija ir rodomas neteisėtas veiksmas kai ką gali paskatinti nusikalsti.

Gatvės meno kūrėjas Žygimantas Amelynas mano, kad šis darbas atsirado pačiu laiku.

„Šiame piešinyje įžvelgiu sveiką humoro dozę ir jis leidžia sumažinti tarp žmonių tvyrančią įtampą dėl koronaviruso situacijos. Pajuokaujant gyventi tampa smagiau“, – sakė menininkas.

Ž.Amelynas prisiminė, kad kai drauge su kolega Tadu Šimkumi ant senamiesčio pastato nupiešė „Senelį dūmočių“, kuris traukė pypkę, vienas politikas – tuometis Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius – kūrinyje įžvelgė rūkymo propagandą.

„Tačiau tik jam vienam atrodė, kad mes taip reklamuojame rūkymą, ir darbas nebuvo sunaikintas“, – pasakojo Ž.Amelynas.

Kaunietis gidas Vykintas Gervė yra sukūręs Kauno urbanistinio meno žemėlapį, kuriame pažymėti gatvės meno kūriniai, apie kuriuos jam pavyko rasti oficialios informacijos, įdomių faktų ir istorijų.

„Ši menininko idėja apie galimybių pasus, mano nuomone, yra nuostabi. Ji puikiai atspindi dabartines aktualijas.

Gidas pasakojo, kad menininkai mėgsta savo kūryboje atspindėti aktualijas.

2017 metais Kaune buvo atsiradęs politinis piešinys, kuriame pavaizduoti Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ir architektas Audrys Karalius drauge geriantys kavą, nors A.Karalius nepraleidžia progos kritikuoti miesto vadovą. Po kelių dienų piešinys buvo suniokotas.

Psichologinės pagalbos ir konsultacijų centro vadovė psichologė ir psichoterapeutė Ieva Šidlauskaitė-Stripeikienė mano, kad pats piešinys gražus, bet žmonės į jį gali reaguoti labai skirtingai.

„Vieni jį pamatę nusišypsos, bet kiti gali ir įsižeisti, kad pokštaujama tokia rimta tema, kai daug žmonių užsikrėtę koronavirusu.

Būtent žmonių reakcija į šį darbą gali atskleisti, kokios šiuo metu nuotaikos vyrauja visuomenėje“, – sakė psichologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.