Niujorko aukcione už 45 mln. dolerių parduotas retas Botticelli paveikslas

Retas Jėzų Kristų vaizduojantis Botticelli paveikslas ketvirtadienį Niujorko „Sotheby's“ aukcione parduotas už daugiau nei 45 mln. dolerių, po metų, kai už Italijos Renesanso meistro darbą buvo sumokėta rekordinė 92 mln. dolerių suma.

Paveikslas „The Man of Sorrows“ buvo parduotas už 39,3 mln. dolerių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Paveikslas „The Man of Sorrows“ buvo parduotas už 39,3 mln. dolerių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2022, 9:09 PM, atnaujinta Jan 27, 2022, 10:35 PM

Dauguma Sandro Botticelli kūrinių, tokių kaip garsioji „Pavasario alegorija“ ar „Veneros gimimas“, eksponuojami Florencijos Uffizi galerijoje, kur kas retesni privačiose kolekcijose cirkuliuojantys kūriniai.

Po septynias minutes trukusio trijų pirkėjų mūšio telefonu paveikslas „The Man of Sorrows“ buvo parduotas už 39,3 mln. dolerių, o pridėjus mokesčius ir komisinius iš viso sumokėta 45,41 mln. dolerių. Tai viršijo „Sotheby“ pradinę 40 mln. dolerių kainą ir siekė beveik pusę 2021 m. rekordo, kai S. Botticellio paveikslas „Young Man Holding a Roundel“ buvo parduotas už 92,2 mln. dolerių.

„The Man of Sorrows“ – Jėzaus portretas juodame fone. Jis įdėmiai žiūri, su erškėčių vainiku ant galvos, apsuptas angelų, rankos surištos virvėmis, randuotos. Meno ekspertai sako, kad paveikslas nutapytas 1500-ųjų pradžioje, S. Botticelli gyvenimo pabaigoje (1445–1510 m.). Be darbų Uffizi galerijoje, menininko freskos puošia Siksto koplyčią Vatikane.

Puikiai išsilaikęs paveikslas nuo XIX amžiaus vidurio priklausė tos pačios šeimos, gyvenusios Britanijoje ir Italijoje, meno kolekcijai, 1963 m. per aukcioną parduotas dabartiniams savininkams už 10 tūkst. svarų.

Prieš išstatant paveikslą Niujorke, jis keliavo po pasaulį. „Sotheby's“ taip pat sukūrė virtualią koplyčią šedevrui demonstruoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.