Legendinio muziejininko R. Budrio istorijos apie unikalių meno kolekcijų kelią į Lietuvą – kaip detektyvas Renginys perkeltas dalyviams susirgus COVID-19

Iškiliausi Lietuvos žmonės, dar vadinami gyvomis legendomis, žino neįtikėtinų istorijų, prisimena, kaip sovietmečiu sugebėjo išgelbėti Lietuvai svarbias meno vertybes nuo sunaikinimo, kaip apgaudinėjo KGB, kartais rizikuodami ir savo gyvybe, kaip vėliau į Lietuvą sugrąžino lietuvių išeivijos kūrybą.

Naujoje knygoje R.Budrys žaismingai pasakoja detektyvo žanro vertas istorijas. <br> Rengėjų koliažas.
Naujoje knygoje R.Budrys žaismingai pasakoja detektyvo žanro vertas istorijas. <br> Rengėjų koliažas.
 D.Kutraitė kalbina R.Budrį.<br> Rengėjų nuotr.
 D.Kutraitė kalbina R.Budrį.<br> Rengėjų nuotr.
 Knygos viršelis.<br> Rengėjų nuotr.
 Knygos viršelis.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Valdovų rūmų muziejaus informacija

Mar 14, 2022, 2:28 PM, atnaujinta Mar 16, 2022, 11:38 AM

Kovo 16 d., trečiadienį, 18 val. Valdovų rūmų muziejuje turėjęs vykti vakaras perkeliamas į kovo 29 d. 18 val., nes renginio dalyviai susirgo COVID-19. Šis vakaras bus skirtas turbūt žymiausiam Lietuvos muziejininkui, Lietuvos muziejininkystės patriarchui Romualdui Budriui.

Knygų ir televizijos laidų, dokumentinių filmų autorė Dalia Kutraitė pristatys knygą „Kaip menai į Lietuvą keliavo“, kurioje žurnalistės kalbinamas 60 metų Lietuvos dailės muziejui (dabar – Lietuvos nacionalinis dailės muziejus) atidavęs Romualdas Budrys žaismingai pasakoja detektyvo žanro vertas istorijas apie tai, kaip žymių lietuvių kilmės menininkų kolekcijos grįžo į Lietuvą iš tolimiausių pasaulio kampelių ir tapo mūsų meno lobyno dalimi.

„Nesvarbu, kur yra dailininko studija – Keiptaune, Vokietijoje ar Čikagoje – visų jų kūryba svarbi ir įdomi Lietuvai“, – sako knygos herojus Romualdas Budrys, šešiasdešimt savo gyvenimo metų paskyręs muziejininkystei.

Knygoje pristatomos istorijos apie garsiuosius menininkus: Arbit Blatą (1908–1999), Vytautą Kasiulį (1918–1995), Vytautą (1915–1997) ir Aleksandrą (1923–2019) Kašubas, kolekcininkus Mykolą Žilinską (1904–1992), Genovaitę Kazokienę (1924–2015) ir kitus bei jų kūrybos ir kolekcijų sugrąžinimą į Lietuvą, europinės dailės kolekcijos kaupimą atkuriamų Valdovų rūmų istoriniams interjerams.

„Sutikau nuostabų žmogų, kurio pasakojimai atima žadą, asmenybė ir nuveikti darbai stebina ir įkvepia. Esu laiminga pristatydama savo pašnekovą – garsiausią Lietuvos muziejininką Romualdą Budrį“, – sakė knygos autorė D. Kutraitė.

Knygos įvado autorius žurnalistas Vilius Kavaliauskas – daugelio žygių, gelbstint ir grąžinant į Lietuvą lituanistines kolekcijas, dalyvis.

„Nėra kito žmogaus, kuris būtų taip paveikęs mano gyvenimo kelią. Romualdo Budrio vardas amerikietiškoje kultūrinėje išeivijoje buvo visas duris atrakinantis raktas. (...) O mūsų didieji šviesuoliai (ypač dailininkai), savo brandžiausius metus kūrę už vandenyno, tiesiog skausmingai troško, kad jų kūrybą pamatytų ir Lietuvoje“, – įvade rašo V.Kavaliauskas.

Renginyje dalyvaus: knygos autorė Dalia Kutraitė, muziejininkas emeritas, dailėtyrininkas Romualdas Budrys, žurnalistas ir kolekcininkas Vilius Kavaliauskas, Valdovų rūmų muziejaus direktorius, istorikas dr. Vydas Dolinskas.

Vakaro metu muzikuos Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriai Zbignevas Ibelhauptas ir Rūta Rikterė. Bus rodomos ištraukos iš filmo „Einantis Pilies gatve“ (scenarijaus autorė – Dalia Kutraitė, režisierė – Laima Lingytė).

Būtina registracija: https://registracija.valdovurumai.lt/t4rrsi9d

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.