Su Kremliumi kofliktavęs garsus dailininkas rusų laivą pasiuntė dar prieš tris dešimtmečius

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus (LNDM) penktadienį savo internetinę suvenyrų parduotuvę papildė daugelį žmonių sudominusiu eksponatu.

Atvirukas su Ilja Kabakovo darbu „Laivai“.<br>LNDM nuotr.
Atvirukas su Ilja Kabakovo darbu „Laivai“.<br>LNDM nuotr.
Ilja Kabakov. „Raudonasis paviljonas“ (paviljono Venecijos bienalėje piešinys). Iš parodos „Protesto menas: sovietmečio nepaklusnieji“.<br>LNDM nuotr.
Ilja Kabakov. „Raudonasis paviljonas“ (paviljono Venecijos bienalėje piešinys). Iš parodos „Protesto menas: sovietmečio nepaklusnieji“.<br>LNDM nuotr.
Kita atviruko pusė.<br>LNDM nuotr.
Kita atviruko pusė.<br>LNDM nuotr.
Atviruką galima įsigyti ir internetinėje LNDM suvenyrų parduotuvėje.<br>LNDM nuotr.
Atviruką galima įsigyti ir internetinėje LNDM suvenyrų parduotuvėje.<br>LNDM nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 10:30 PM, atnaujinta Mar 18, 2022, 10:59 PM

Tai atvirukas su garsaus rusų-amerikiečių konceptualaus meno kūrėjo Ilja Kabakovo (tarptautinėje meno scenoje – Ilya Kabakov) kūriniu iš Dailės muziejui padovanotos džiazo muzikanto ir instaliacijų kūrėjo Vladimiro Tarasovo kolekcijos. Jame – už karo laivų ir žuvėdrų iškyla didžiulis užrašas, siunčiantis juos ten pat, kur ukrainiečių pasieniečiai iš Gyvačių salos pasiuntė karinį rusų laivą.

„Ir vis dėlto istorija juda spirale! Garsusis rusų menininkas (nors tai išties yra Ukrainoje gimęs žydas) Ilya Kabakov, prieš emigruodamas iš Maskvos į Niujorką, devintojo dešimtmečio gale, buvo baisiai suirzęs ant Kremliaus ir siuntinėdavo jam „linkėjimų“ atvirukus – pirmame plane visokie zuikučiai ir diedai marozai, o fone, kaip taisyklė, frazė „Pošol nachui!“, – savo feisbuko paskyroje parašė Dailės muziejaus direktorius Arūnas Gelūnas.

Jis prisipažino, kad prieš porą metų eksponuodamas tuos atvirukus Radvilų rūmų muziejaus parodoje „Protesto menas: sovietmečio nepaklusnieji“, buvo kiek sunerimęs, kad sulauks nemažai priekaištų dėl necenzūrinių žodžių muziejaus vitrinose. Ir nuoširdžiai pasidžiaugė, kad per tuos metus taip nesulaukė neigiamų atsiliepimų iš lankytojų.

„Šiomis dienomis Lietuvos nacionalinis dailės muziejus išleido vieną iš šių kūrinių atskira atvirute. Nu pasakykit man, argi ne tobulas sutapimas? Kariniai laivai, o fone – ... „ – rašė direktorius.

Išaiškėjo, kad pirmasis šį darbą karo Ukrainoje kontekste prisiminė Radvilų rūmų muziejaus ekspozicijos konsultantas Nojus Kiznis, kuris savo socialinio tinklo paskyroje jo fotografija pasidalino jau ketvirtą karo dieną – vasario 27.

I.Kabakovas gimė 1933 metais Dniepropetrovke, Ukrainoje. Nuo 1950 iki 1980 metu jis kūrė Maskvoje, o dabar gyvena JAV. Menininkas ne kartą lankėsi Vilniuje. Šį darbą, kuris sukurtas 1993 metais, I.Kabakovas savo bičiuliui V.Tarasovui atsiuntė kaip sveikinimą su naujais 1994 metais.

Mat 1993 metais I.Kabakovas su V.Tarasovu Venecijos bienalėje pristatytė ironišką instaliaciją – „Raudonasis paviljonas“. Radvilų rūmų muziejaus parodoje parodoje „Protesto menas: sovietmečio nepaklusnieji“ galima pamatyti šio projekto piešinius.

„Tai tokia šuns būda, iš kurios skambėjo gegužės 1-osios parado garsai, patriotinės sovietų dainos. Tas garsas, aranžuotės – mano. Ir kaip apie visa tai buvo galima kalbėti be sarkazmo?“, – per parodos atidarymą „Lietuvos ryto“ korespondentei pasakojo V.Tarasovas.

Tai turbūt pirmasis ir vienintelis bendras Rusijos ir Lietuvos menininkų paviljonas Venecijoje. Mat šiemet Rusijos paviljono ekspoziciją Venecijos bienalėje turėjęs kuruoti lietuvių menotyrininkas Raimundas Malašauskas Rusijai užpuolus Ukrainą savo sumanymo atsisakė kartu su ten turėjusiais dalyvauti rusų dailininkais. Oficialiame Bienalės pranešime tokia jų laikysena buvo pavadinta „garbingu drąsos aktu“.

Atvirukus galima įsigyti internetinėje LNDM parduotuvėje ir Dailės muziejaus padalinių bilietų kasose. Už juos gautos lėšos bus skirtos projektams, rengiamiems kartu su Ukraina.

Muziejus jau anksčiau pranešė, kad „priims ukrainiečių kultūrininkų šeimas į tinkamas gyventi savo patalpas – visų pirma į kuratorių kambarius Palangoje ir Juodkrantėje, o jei prireiks – ir daug kur kitur“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.