Marinos Abramović parodoje Kaune – pasaulio vizijos ir fatališkos ateities nuojautos

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ proga galerija „Meno parkas“ pristato meno pasaulio ikonos, performanso menininkės Marinos Abramović parodą „Būties atmintis“, kuri veiks Nacionalinio M.K.Čiurlionio muziejaus Kauno paveikslų galerijoje (K.Donelaičio g. 16, Kaunas) nuo kovo 30 iki liepos 31 d.

„Būties atmintis“ – taip pavadinta M.Abramović paroda pristatoma Kaune.
„Būties atmintis“ – taip pavadinta M.Abramović paroda pristatoma Kaune.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2022, 10:13 AM

Atspirties tašku šiam kūrybos pristatymui tapo idėja sukurti vientisą videoinstaliaciją. Vengiama artefaktų, fotografijos, tapybos darbų ar piešinių. Tik vaizdas ir garsas.

Iš 22 vaizdo ir garso instaliacijų kuriamas įspūdingas opusas, sujungiantis į vieną paveikslą visą M.Abramović kūrybinės galios spektrą. Šiai idėjai pritarė ir menininkė. Jos teigimu, turėtų rastis kažkas panašaus į operą. 

Parodoje bus galima susipažinti su menininkės kūrybine biografija, jos garsiuoju Manifestu bei unikaliu kūrybos metodu, taip pat pamatyti interviu su autore ir kitą dokumentinę medžiagą.

Bus galima įsigyti specialiai šiai progai lietuvių kalba išleistą iki šiol išsamiausiai M.Abramović kūrybą pristatantį katalogą „Valytoja“ („The Cleaner“).

M.Abramović paroda „Būties atmintis“ – svarbus meno renginys ne tik Kaune, Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Vienas iš parodos kuratorių Waclawas Kuczma (Lenkija) teigia, kad M.Abramović menas toks paveikus dėl jame slypinčios pasaulio vizijos ir fatališkų ateities nuojautų. Pasinėrimas į šios autorės kūrybą žiūrovui tampa dramatišku, magišku iššūkiu.

Kuratorius Arvydas Žalpys įžvelgia istorinių sąsajų – mūsų regiono gyventojų pasaulėvaizdis artimas šios menininkės kūrybai. Nuo sovietinės „geležinės uždangos“ laikų Lietuvos menininkai ir kultūros lauko atstovai įvairiausiais būdais ieškojo informacijos apie M.Abramović kūrybą – ji simbolizavo drąsų laisvės siekimą peržengiant baimę ir nusistovėjusias klišes, nevaržomą menininko asmenybės raišką veržiantis iš tokių pažįstamų sovietinės sistemos gniaužtų. Todėl šis publikos ir autorės susitikimas ypač svarbus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.