Garsiosios parodos „Documenta“ direktorė atsistatydino kilus pasipiktinimui dėl antisemitinių darbų

Kilus pasipiktinimui dėl praėjusį mėnesį Vokietijoje atidarytos vienos didžiausių pasaulyje meno parodos „Documenta“ antisemitinių eksponatų, šeštadienį buvo priversta atsistatydinti jos generalinė direktorė.

Vienas iš parodoje eksponuojamų Indonezijos meno grupės „Taring Padi“ darbų sulaukė griežtos kritikos. Vokietijos vyriausybės ir žydų grupių teigimu, kai kuriais šiame darbe vaizduojamais dalykais nueita per toli.<br>Scanpix/Imago nuotr.
Vienas iš parodoje eksponuojamų Indonezijos meno grupės „Taring Padi“ darbų sulaukė griežtos kritikos. Vokietijos vyriausybės ir žydų grupių teigimu, kai kuriais šiame darbe vaizduojamais dalykais nueita per toli.<br>Scanpix/Imago nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2022, 11:12 AM, atnaujinta Jul 20, 2022, 2:23 PM

Kas penkerius metus ramų Vokietijos Kaselio miestą meno pasaulio centru paverčiančią „Documenta“, kur demonstruojami daugiau nei 1500 dalyvių darbai, pirmą kartą nuo jos pradžios 1955-aisiais kuruoja kolektyvas iš Indonezijos „Ruangrupa“.

Tačiau šeštadienį jos stebėtojų taryba išreiškė „didelį susirūpinimą“ dėl „aiškiai antisemitinio“ turinio ir pareiškė, kad su generaline direktore Sabine Schormann buvo pasiektas susitarimas „nutraukti sutartį“.

Pareiškime priduriama, kad bus paskirtas laikinasis direktorius.

Praėjus dviem dienoms po mugės atidarymo visuomenei, vienas iš parodoje eksponuojamų Indonezijos meno grupės „Taring Padi“ darbų sulaukė griežtos kritikos. Vokietijos vyriausybės ir žydų grupių teigimu, kai kuriais šiame darbe vaizduojamais dalykais nueita per toli.

Tame darbe pavaizduota kiaulė, dėvinti šalmą su užrašu „Mossad“, Izraelio žvalgybos agentūros pavadinimu, ir vyras su peisais, dažnai siejamais su žydų ortodoksais, ir iltimis bei dėvintis juodą kepurę su SS emblema.

Žydų lyderiams ir Izraelio ambasadai Vokietijoje išreiškus „pasibjaurėjimą“, minimas darbas buvo paslėptas, tačiau šis ginčas metė šešėlį ant jau 15-ąjį kartą vykstančio renginio.

Vokietijos kultūros ministrė Claudia Roth pritarė S.Schormann pasitraukimui ir pareikalavo ištirti, kaip antisemitiniai kūriniai apskritai buvo paimti į parodą.

„Prarasta daug pasitikėjimo“

„Privalo būti padarytos būtinos išvados“, – dienraštis „Frankfurter Rundschau“ citavo C. Roth.

„Documenta“ stebėtojų taryba pažadėjo atlikti išsamų tyrimą, pripažino, kad „deja, buvo prarasta daug pasitikėjimo“, ir pažadėjo užkirsti kelią kitiems „antisemitiniams incidentams“.

Tačiau Amerikos žydų komiteto Berlyne direktorius Remko Leemhuisas apkaltino „Documenta“ žengus nepakankamai toli ir „vis dar nesuprantant problemos“.

Dienraščio „Bild“ cituojamas R. Leemhuis ypač kritiškai vertino valdybos nuorodą į „kaltinimus antisemitizmu“, nes, anot jo, kūriniai buvo aiškiai „antisemitiniai“.

Šiuolaikinio meno renginį kelis mėnesius gaubė kontroversija dėl to, kad jame dalyvauja Izraelio okupaciją griežtai kritikuojanti palestiniečių menininkų grupė.

„Ruangrupa“ sulaukė kritikos dėl kolektyvo „The Question of Funding“ įtraukimo į dalyvių sąrašą dėl jo sąsajų su Izraelio boikoto judėjimu „Boycott, Divestment and Sanctions“ („Boikotas, investicijų atsiėmimas ir sankcijos“, BDS).

2019 metais Vokietijos parlamentas BDS paskelbė antisemitine organizacija ir uždraudė jai gauti federalines lėšas. Maždaug pusę iš 42 mln. eurų „Documenta“ biudžeto sudaro viešosios lėšos.

Antrojo pasaulinio karo metais Kaselio mieste veikė didžiulė priverstinio darbo stovykla, kurią sąjungininkai smarkiai bombardavo. „Documenta“ tikslas buvo sugrąžinti Vokietiją į kultūros žemėlapį po nacių vykdytos šiuolaikinio meno užgniaužimo kampanijos.

Iki rugsėjo 25 dienos veiksianti mugė kartu su Venecijos bienale dabar yra viena svarbiausių šiuolaikinio meno parodų pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.