Rytų Europos regiono istorija menininkų akimis – intriguojanti uždarymo savaitgalio programa

Paskutinis rugpjūčio savaitgalis – paskutinė proga aplankyti parodą „Sudėtingos praeitys. Susiję pasauliai“ Nacionalinėje dailės galerijoje.

Paroda „Sudėtingos praeitys . Suisiję pasauliai“.<br>LNDG nuotr.
Paroda „Sudėtingos praeitys . Suisiję pasauliai“.<br>LNDG nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LNDG inf.

Aug 23, 2022, 10:10 AM, atnaujinta Aug 23, 2022, 10:46 AM

Šioje šiuolaikinio meno parodoje Lietuvos ir užsienio menininkai tyrinėja ir permąsto komplikuotą Rytų Europos regiono praeitį per individualias pasakojamas istorijas.

Rugpjūčio 26–27 d., penktadienį ir šeštadienį, galerijos bilietas kainuos tik 1 eurą, o rugpjūčio 28 d., sekmadienį, lankymas bus nemokamas. Taip pat uždarymo savaitgaliui NDG parengė specialią renginių programą.

Rugpjūčio 26 d., penktadienį, 17 val. ekskursija po parodą „Sudėtingos praeitys. Susiję pasauliai“ su NDG gide Austėja Tavoraite.

Ekskursija vyks lietuvių kalba. Trukmė apie 1 val.

Rugpjūčio 27 d., šeštadienį, 12 val. ukrainietiškų apyrankių kūrybinės dirbtuvės „ВЕЧОРНИЦІ“ su Iryna Bila ir Cheres Alla.

Paskutinį rugpjūčio šeštadienį susirinkime Nacionalinėje dailės galerijoje pasikalbėti apie ukrainiečių apyrankių vėrimo meną, pasiklausyti unikalaus ukrainiečių instrumento – bandūros – garsų ir susikurti sau amuletą – apyrankę, papuoštą skirtingų Ukrainos regionų raštais.

Ar žinote, kad ukrainiečių vėrimo raštuose slypi sakralioji geometrija? Ratai, rombai, atsišakojimai ir spiralės – visa tai buvo sukurta prieš daugybę metų kaip unikalūs simboliai, laikais, kai mūsų protėviai turėjo magišką ryšį su juos supančia gamta: augalais, gyvūnais, dangaus kūnais.

Pasitelkdami Saulės, Žemės, Visatos, Šeimos simbolius jie dėliojo likimus – išrašydami mistinius senovinius ženklus kaip burtažodžius kūrė užkoduotus amuletus. Šįsyk bandysime panirti į misterijos gelmes, sujungdami skirtingas jusles: žvilgsnį, kurį stebins ukrainietiškų raštų ir simbolių įvairovė, klausą, kurią liūliuos bandūros garsai, bei lytėjimą, per kurį kursime amuletus.

Renginio iniciatorė ir vėrimo meistrė – Iryna Bila, Zaporižės architektūros muziejaus kuratorė, šiuo metu – Nacionalinės dailės galerijos internė. Muzikuos Ukrainos bandūrininkė Cheres Alla, šios šalies ir tarptautinių konkursų laureatė, ne kartą koncertavusi Vakarų Europoje ir Artimuosiuose Rytuose.

Dirbtuvės vyks ukrainiečių ir anglų kalbomis. Trukmė apie 3 val.

Rugpjūčio 27 d., šeštadienį, 15 val. ekskursija po parodą „Sudėtingos praeitys. Susiję pasauliai“ su viena iš parodos kuratorių Egle Mikalajūne.

Ekskursija vyks lietuvių kalba. Trukmė apie 1 val. 30 min.

Rugpjūčio 28 d., sekmadienį, 13 val. kūrybinės dirbtuvės „Vilties koliažai“ su parodos menininkais Quinsy Gario ir Mina Ouaouirst.

Parodos „Sudėtingos praeitys. Susiję pasauliai“ uždarymo savaitgaliui menininkai Mina Ouaouirst ir Quinsy Gario paruošė kūrybines dirbtuves, įkvėptas parodoje rodomos multimedijinės instaliacijos „ⵏⴼⴽⴰⵢⴰ ⵉ ⵎⴰⵓⵔⵉⵙ  ⵉⵇⵇⴰⵢⵏ  ⴷⵜⵎⵎⵓⵔⵖⵉ   ⴷⵡⴰⵎⴰⵏ Pt 2 / Mes pasiūlėme Mauricijui datulių, žiogų ir vandens, 2 dalis“. Šią instaliaciją M. Ouaouirst ir Q. Gario sukūrė kartu su savo šeimos nariais ir draugais siekdami tyrinėti, kaip galime apsaugoti kitų ateitis. Šį klausimą jie kelia maišydami ir dėliodami vaizdus, garsus, skirtingas medijas ir istorijas iš Lietuvos, Latvijos, Maroko, Tobago, Kiurasao ir Nyderlandų.

Sekmadienį vyksiančių dirbtuvių idėja yra paremta dideliu tikėjimu teisingos ateities galimybe. Jų metu klausime dalyvių, ko iš ateities tikisi jie patys. Ateikite su savo išmaniuoju telefonu ir pasirenkite kurti kolektyvinį meninį ziną! Kviesime pasisemti įkvėpimo iš parodos „Sudėtingos praeitys. Susiję pasauliai“ ir sukurti koliažus, paremtus jūsų pačių fotografijomis bei laikraščių ir žurnalų iškarpomis. Kūrybinių dirbtuvių pabaigoje kiekvienas gaus po zino kopiją, kurioje bus visų dalyvių koliažai.

Q. Gario yra menininkas ir tyrėjas iš Kiurasao ir Šv. Martyno salos. Jo kūryba sutelkta į dekolonijinę atmintį ir disrupciją. Savo dabartinėje kūryboje Q. Gario domisi etnografinių kolekcijų reikšmės permąstymu ir šiuolaikinio meno role šiame procese. Q. Gario savo kūrybą eksponavo bei performansus atliko įvairiose tarptautinėse institucijose. Jis yra išleidęs dvi poezijos ir vieną negrožinės literatūros rinktinę. Q. Gario yra Glendos Martinus ir Galos Martinus – jo mamos ir tetos – įkurto kolektyvo Family Connection narys.

M. Ouaouirst yra vizualinių istorijų pasakotoja ir tyrinėtoja. Jos darbe pagrindinis dėmesys skiriamas amazigų kultūrai ir paveldui, moterų emancipacijai, migracijai ir talento lavinimui per filmus bei fotografiją. Naudodama šias priemones, ji tiria būdus naviguoti daugialypes kultūrines tapatybes, kristalizuodama istorijas, kurios išryškina skirtingų naratyvų sambūvį žmonėse ir žmonėms. Pastaruoju metu ypač domisi amazigų audimo tradicija ir tuo, kaip kilimą – meno formą su sava simbolika – galima panaudoti istorijoms pasakoti.

Dirbtuvės vyks anglų k. Trukmė apie 2 val.

* * *

Visi renginiai nemokami

Informacija tel. (85) 212 2997, www.ndg.lt

Konstitucijos pr. 22, 08105 Vilnius

Registracija į renginius https://forms.office.com/r/qPTEYFbkiB

Paroda ir ją lydintys renginiai yra projekto „Iš sudėtingos praeities į bendrą ateitį“ dalis

Kuratorės: Ieva Astahovska, Margaret Tali ir Eglė Mikalajūnė

Dalyviai: Anastasia Sosunova, Eléonore de Montesquiou, Jaana Kokko, Laima Kreivytė, Lia Dostlieva & Andrii Dostliev, Matīss Gricmanis & Ona Juciūtė, Quinsy Gario & Mina Ouaouirst, Paulina Pukytė, Ülo Pikkov, Vika Eksta, Zuzanna Hertzberg

Architektas Jonas Žukauskas

Dizaineris Alexey Murashko

Lydinčių renginių programos kuratorės: Eglė Mikalajūne ir Eglė Nedzinskaitė

Organizatoriai: Latvijos šiuolaikinio meno centras, Nacionalinė dailės galerija / Lietuvos nacionalinis dailės muziejus

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Rėmėjai: Europos sąjungos programa „Kūrybiška Europa“, Latvijos Respublikos kultūros ministerija, Estijos kultūros fondas, Šiuolaikinio meno fondas Suomijoje „Frame“, Šiaurės ministrų taryba, Mondriano fondas, „Exterus“, „Fundermax“.

Informacinis rėmėjas lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.