Rūgštaus lietaus aidas skambės „Vartų“ galerijoje

Spalio 13 d. 18 val. Vilniaus galerijoje „Vartai“ atidaroma Norvegijoje gyvenančio menininko Igno Krunglevičiaus paroda „Rūgštaus lietaus aidas“.

Atidaroma Igno Krunglevičiaus paroda „Rūgštaus lietaus aidas“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Atidaroma Igno Krunglevičiaus paroda „Rūgštaus lietaus aidas“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Vartų“ galerijos inf.

Oct 13, 2022, 10:12 AM, atnaujinta Oct 13, 2022, 1:40 PM

„Triukšmas, kaip srautas teka iš žinomų ir nežinomų šaltinių, ataidi tūriais ir šaltomis plokštumomis, skverbiasi įvairiais erdviniais modalumais – žeme, jūra, oru, žmogiškaisiais ir nežmogiškaisiais kūnais, laikmenomis, duomenimis, naujienomis, infrastruktūromis ir informacinėmis platformomis.

Kasdienis garso perviršis, graužiantis erdvę trikdo joje tarpstančios sąmonės stabilumą. Ji nustoja būti savyje ir siekdama atrasti atpažįstamų pavidalų išskyrimo būdus, ji vis pasimeta judėjime, nerasdama erdvės centro, atskaitos taško, nerimastingai klaidžioja neatpažinime.

Negalėdamas ištverti tuštumos, protas instinktyviai pradeda apjungti kognityvinius šališkumus, apofeniškai įžvelgti nebūtinai ten esantį sistemingumą ar prasmę, pareidoliškai ieškoti paslėptų formų. Jis pakliūna į situaciją, kurioje atsiranda troškimas atrasti pasikartojimus ir dėsningumus, iš negausių ar nepakankamų duomenų ištraukti apčiuopiamumą ir iš triukšmo sukurti naujus jo modelius.

Iš chaoso išsiliejančiai minties tvarkai pritaikomi garso, vaizdo ir konstrukciniai erdvės elementai kuria naują savireprezentaciją, įsteigiančią įvairiapusę estetinę sistemą, gramatiką, socialinį kodą arba jo negaciją. Apliejantis afektas sukuria prisiminimus, akimirkai išsaugojančius laiką ir vietą, trumpam suliejančius srautą į patyrimą, netrukus peržengiantį priešybes, aiškias prasmes ir žodžius pinančias struktūras.

Vis tik prasmės ir būties atsitiktinumas, viso ko neapibrėžtumas vėl atitrūksta nuo linijinio laiko, nuo praeities nostalgijos ir ateities lūkesčio, į neapčiuopiamumą, į šaltą metalą atsimušančią dabartį. Triukšmas vėl skverbiasi į centrui nepasiduodančią erdvę, ją ardo savo paties įsitraukimu, apglėbia kažko dar neįvykusio pėdsakais pažymėtus objektus, kurių tikrumą galima pažinti tik ranka perduodamu vibracijos jausmu". /Linas Bliškevičius/.

Ignas Krunglevičius (g. 1979 m.) – kompozitorius ir vizualusis menininkas, Norvegijos muzikos akademijoje įgijęs kompozicijos bakalauro ir magistro laipsnius. Nors daugumą jo kūrinių sudaro instaliacijos, video darbai ir skulptūros, menininkas taip pat dirba kaip kompozitorius. I. Krunglevičiaus kūryba grindžiama galios, ekonomikos, gamtos ir pasaulinės technologinės raidos generuojamų egzistencinės tikrovės sąveikų tyrimu, akcentuojant naujas technologijas ir jų ryšį su žmogaus psichikos mechanizmais. Pasitelkdamas garsą, menininkas keičia žmogiškąjį erdvės ir jos semantikos suvokimą.

Parodos globėjai: Renata ir Rolandas Valiūnas, rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba Galerijos rėmėjai: Vilma Dagilienė, Romas Kinka, Lietuvos Rytas, Ekskomisarų biuras, Plieno Spektras, Mailerlite, Vilniaus miesto savivaldybė. Parodos dizainą kūrė "Taktika Studio".

Galerijos darbo laikas parodos metu: II – V 14.00 – 18.00, VI – 12.00 – 16.00. Arba susitarus privačiam vizitui. Lankymas nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.